cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 15., 16:44

Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését

Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését, mindketten kulcsfontosságúnak tartják, hogy minél előbb kezdődjön meg az a diplomáciai egyeztetés, amely elvezethet a fegyverszünethez és a békemegállapodáshoz - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután megbeszélést folytatott török kollégájával Budapesten.

Németh Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az Akif Cagatay Kiliccsel, a török parlament, a nagy nemzetgyűlés külügyi bizottsági elnökével tartott találkozót követően Németh Zsolt a közös sajtótájékoztatón kifejtette: százéves múltra tekint vissza a magyar-török diplomáciai kapcsolat,

az elkövetkező időben több találkozóra is sor kerül és remélhetőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogat Magyarországra.

Hangsúlyozta: a mostani megbeszélés középpontjában a háború állt.

Törökország fontos közvetítő szerepet tölt be Ukrajna és Oroszország között,

sok nehéz kérdésben diplomáciai közvetítő - mondta.

Kitért rá: Törökországnak komoly szerep jut a migráció tekintetében is. Lényeges, hogy az EU és Törökország közötti megállapodás megvalósuljon, Törökország kapja meg a szükséges forrásokat, hogy továbbra is elláthassa feladatát a migrációs hullám megakadályozásáért - jelentette ki.

Németh Zsolt szerint emellett Törökországnak Európa és Magyarország energiaellátása szempontjából is jelentős a szerepe, amely különösen felértékelődik az európai szankciós infláció miatt.

Németh Zsolt, Akif Cagatay Kilic
Németh Zsolt és Akif Cagatay Kilic
Fotó:  MTI / Szigetváry Zsolt

Akif Cagatay Kilic megköszönte Magyarország támogatását, amelyet a vasárnapi isztambuli robbantást követően nyújtott országának. Továbbá ugyancsak a háborút emelte ki a találkozó megfontosabb témájaként és azt mondta: Magyarország és Törökország sok erőfeszítést tesz a békéért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.