2022. április 27., 17:07
Frissítve: 10:22

Magyar nemzetpolitika: 42 millió forint a kárpátaljai régiónak, komoly támogatás Felvidékre is

Magyarország Kormánya 2011-től biztosítja a külhoni magyar szervezetek működésének, fejlesztésének, eszközbeszerzésének, illetve rendezvényeinek és programjainak pályázatok keretében történő támogatását. 

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János
Fotó: Katona Tamás

A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság – az előző esztendőhöz hasonlóan – erre az évre is két pályázatot hirdetett a program keretében, amelyre azok a külhoni magyar szervezetek jelentkezhettek, amelyek a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytatnak. Az idei pályázati döntés figyelembe vette a háborús helyzetet a Kárpátalján, mely régió kiemelt támogatásban részesült.

A Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. felhívásának eredményeit Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára 2022. április 27-én sajtótájékoztató keretében ismertetette. A tájékoztató eléjén az államtitkár megköszönte a határon túli magyarok rekordszámú részvételét az országgyűlési választáson, és elmondta, hogy 318 083 szavazat érkezett a határon táli magyaroktól, melyek 94 százaléka a Fidesz-KDNP listát támogatta.

A külhoni magyar szervezetek egyrészt működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzésre pályázhattak, másrészt programjaik és rendezvényeik megvalósítására. Mindkét pályázatot 6 alprogramhoz hirdették meg: oktatási, kulturális, egyházi, sport és ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra alprogram.

A működés és fejlesztés támogatásának teljes keretösszege 1 milliárd 500 millió forint volt. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól 5 millió forintig terjedt. A pályázati kiírásnak erre a részére összesen 2 473 db pályázat érkezett be. Az összes beérkezett pályázatból csupán 25 db pályázat minősült érvénytelennek. A pályázati keretösszegre is figyelembe véve 1 385 darab pályázat nyert támogatást. Az érvényes pályázatok támogatási igénye több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretösszegnek, melyből látszik, hogy rendkívül nagy volt az érdeklődés.

Felvidékről összesen 499 pályázat érkezett be a nemzetpolitikai államtitkárságra, melyből 7 volt érvénytelen. A bíráló bizottság 253 felvidéki pályázatot hirdetett ki nyertesnek, a megítélt összeg 198 000 000 forint volt.

Programok és rendezvények teljes támogatási keretösszege 500 millió forint volt. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól egymillió forintig terjedt. 

A pályázati kiírás ezen részében rendkívüli döntést hoztak a meghirdetők: a háborús helyzetre való tekintettel a kárpátaljai régióra rendelkezésre álló 42 millió Ft-os keretet humanitárius-karitatív célú támogatásokra különítették el a Kárpátalján tevékenykedő egyházi és civil szervezetek számára. A két felhívással összesen 68,9 millió Ft-ot fordítottak humanitárius-karitatív célokra, amellyel a Kárpátalján maradt magyarokat és a belső-ukrajnai menekülteket fogják segíteni.

A Felvidékre juttatott támogatási pályázat nyerteseit és az elnyert összegeket a mellékelt fájlban találják.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.