2020. november 17., 17:10

Luxusszállodákban szállásolják el a migránsokat

Tiltakoznak a spanyolok a Kanári-szigeteken kialakult és állandósulni látszó helyzet ellen: míg a szigetek lakosságának 25 százaléka munkanélküli, az Atlanti-óceánon érkező migránsok tízezrei luxusszállodákban laknak és kapnak teljes ellátást.

Granada Park Hotel-Kanári-szk.
Fotó: Archívum
Granada Park Hotel-Kanári-szk.

Az Európát sújtó migránsválság a koronavírus-járvány idején ugyan kevesebb figyelmet kap a médiában, de a migránsok beáramlása továbbra is folyamatos, csak a Kanári-szigetekre 17 ezer bevándorló érkezett január óta. A szállodák erkélyéről, amelyekből utószezonban is mindig német és skandináv nyaralók csodálták a kilátást, most szenegáli, marokkói és mauritániai bevándorlók integetnek a helyieknek.

A régió vezetése ugyanis a járvány miatt üresen álló és nehézségekkel küzdő luxusszállodákban helyezi karanténba a Kanári-szigetekre betóduló migránsokat, azzal érvelve, hogy így mindenki jól jár: a szállodák működése és fennmaradása biztosítva van, és a lakosságot is megvédik a bevándorlók által esetleg behurcolt vírusfertőzéstől.

Csakhogy a munkanélküliség által sújtott régió lakosai nem nézik jó szemmel, hogy míg huszonöt százalékuk munkanélküli és ételbankok előtt áll sorban, hogy a családokban étel kerüljön az asztalra, a migránsok medencés szállodában, tengerre néző szobákban kapnak teljes ellátást és orvosi felügyeletet.

Ráadásul több hotelben nemcsak a kéthetes egészségügyi karantén idejére szól a meghívás, hanem akár addig is, amíg a régió vezetése által a szállodában elszállásolt vendég távolabbi célja, Franciaország, Németország vagy a kontinentális Spanyolország felé indulhat bevándorlási kérelemének jóváhagyása után. Így a szobához jutott bevándorlók életvitelszerűen élvezik a vendéglátást a nyaralóövezetben.

A jelenség különösen Tenerifén és Gran Canarián okoz feszültségeket és rendszeres demonstrációkat a lakosság részéről.

A régió vezetése az érintett szállodákat fegyveres őrökkel védi, és a hotelek nevét titokban tartja a szélesebb nyilvánosság előtt, hogy az ott elszállásolt migránsok biztonságát garantálni tudja – nyilatkozta a spanyol Vöröskereszt egyik önkéntese. – Meg kell védeni őket, hiszen nagyon nehéz a helyzetük. Átszelték az óceánt, új földrészre, új kultúrába érkeztek, nem ismerik a spanyol nyelvet, még mindig sokkhatás alatt állnak – fűzi hozzá szomorúan.

A turisták számára a programban részt vállaló Granada Park Hotel december 3–4. között egy éjszakára, két főre 150 euróért biztosítana szállást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.