Lukasenka meghívta Bident és Putyint Minszkbe a problémák megvitatására

2021. május 26., 18:41
ma7 | MTI

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán meghívta Minszkbe Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fehéroroszországi helyzet megvitatására.

Aljakszandr Lukasenka
Fotó: TASR/AP

„Nyilvánosan szeretném meghívni őket:

ha meg akarják vitatni Fehéroroszország problémáit, utazzanak ide.

Mindkettejüket méltón fogom fogadni, minden problémát megvitathatunk. Meghallgatom mindazt az undokságot is, amit Jen Psaki (a washingtoni Fehér Ház szóvivője) ír (Biden) számára, hogy előadhassa nekem. Őszinte beszélgetés lesz. Az pedig egyszerűen nevetséges, hogy Genfben Putyint Fehéroroszország problémáiról oktassa” - fogalmazott Lukasenka a parlamentben egy, Biden és Putyin júniusi genfi találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva.

Jól van, beszéljenek csak Fehéroroszországról, mi pedig Putyinnal pénteken az Egyesült Államokat fogjuk megvitatni

 - tette hozzá.

„Csak azt nem tudom, hogy Biden - bár Putyin képben van - mit fog Fehéroroszországról mondani (...), valaki adjon neki legalább egy térképet, hogy tudja, hol van Fehéroroszország. Az Egyesült Államok ugyanis egyáltalán nincs tisztában a körülményekkel és a helyzettel” - hangoztatta Lukasenka.

A fehérorosz elnök hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy Putyin és Biden egy korábbi telefonbeszélgetésük során már egyszer megvitatták a fehéroroszországi fejleményeket,

és az amerikai elnöknek szabadkoznia kellett. Mint mondta, a beszélgetés során Putyin felhozta a Lukasenka elmozdítására irányuló előkészületeket, amelyekhez a fehérorosz biztonsági szolgálatok szerint Washingtonnak is köze lehetett.

Biden hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Fehéroroszország akcióját, amellyel leszállásra kényszerített egy utasszállító repülőgépet, hogy letartóztasson egy rajta utazó ellenzéki újságírót.

Putyin és Biden június 16-án Genfben fognak találkozni. A Kreml közleménye szerint a tárgyalásokon az orosz-amerikai kapcsolatok és a hadászati stabilitás kérdései mellett a fehéroroszországi helyzet is terítékre kerül.

Kövesse facebook oldalunkat is!