2021. július 2., 19:38

Lukasenka elrendelte az Ukrajnával közös határ lezárását

Az Ukrajnával közös határ lezárását rendelte el biztonsági okokra hivatkozva pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - jelentette a fehérorosz állami hírügynökség.

Lukasenka Fehérorosz
Aljakszndr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: Shutterstock.com

A hírügynökség beszámolója szerint az elnök az ország függetlenségi napjának (július 3.) alkalmából tartott gyűlésen arról számolt be, hogy olyan csoportosulásokat azonosítottak, amelyek puccsot akartak elkövetni Fehéroroszországban.

Hatalmas mennyiségű fegyver érkezik Ukrajnából Fehéroroszországba. Ezért utasítottam a határőrséget, hogy teljes mértékben zárják le az Ukrajnával közös határt"

- mondta. Lukasenka szerint a hatóságok által felfedezett alvó terrorsejtek - úgynevezett önvédelmi egységek - megpróbálták tönkretenni az orosz haditengerészet kommunikációs központját a fehéroroszországi Vilejka városában. Az elnök szerint az akcióhoz Ukrajnából hoztak be különböző eszközöket, köztük hőkamerákat. Lukasenka tájékoztatása szerint az akcióban részt vevő valamennyi embert két napon belül letartóztatták.

Az elnök közölte, hogy az esetet megvitatta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel legutóbbi telefonbeszélgetésük során.

Lukasenka szerint az alvó terrorsejtek olyan nyugati országokkal állnak kapcsolatban, mint Németország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Litvánia, valamint Ukrajna.

A Fehéroroszország és Nyugat közötti feszültséget kiélezte, hogy a fehérorosz hatóságok május végén leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivista és orosz barátnője is utazott, akiket őrizetbe vettek. Az eset miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Fehéroroszországra, és azt ajánlották légitársaságaiknak, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.