2020. december 30., 08:54

Litvániában egy adatfeldolgozási hiba miatt az eddig ismertnél jóval többen hunyhattak el koronavírusban

Litvániában a járványügyi adatok digitalizálásánál elkövetett hiba miatt az eddig ismertnél valószínűleg jóval többen hunytak el koronavírusban - közölte kedden a balti állam egészségügyi minisztériuma Vilniusban.

Fotó: pixabay.com

A tájékoztatás szerint ugyanis 804 korábban nem rögzített halálesetet találtak az adatok ellenőrzése során.

Megállapították, hogy 324 koronavírusos halálesetet és más okokból elhunyt, 480 koronavírussal fertőzött személyt nem számoltak bele"

- áll a minisztérium közleményében.

Az eltérés akkor tűnt fel, amikor összehasonlították az eddig regisztrált eseteket a litván statisztikai hivatal októbertől decemberig terjedő időszakot lefedő adataival. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint jelenleg Európa területén Litvániában a legmagasabb a fertőzési ráta.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 134 285 fertőzöttet jelentettek, akik közül a hivatalos adatok szerint 1347-en hunytak el. A csaknem kétmillió lakosú, szomszédos Lettországban 37 676 az azonosított fertőzöttek és 603 az elhunytak száma. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 26 283 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány eddig 221 ember életét követelte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.