2023. május 23., 13:53

Litvániában az elnökválasztással együtt népszavazást tartanak a kettős állampolgárságról

Litvániában 2024 májusában az elnökválasztással párhuzamosan népszavazást tartanak a kettős állampolgárság bevezetéséről - közölte kedden a litván parlament (seimas) sajtószolgálata.

litvánia
Fotó: pixabay.com

A tájékoztatás szerint a 141 tagú seimas jelen lévő képviselői közül 111-en támogatták öt tartózkodás mellett az előterjesztést, miszerint a referendumot 2024. május 12-én, az elnökválasztás első fordulójával egy időben kell megtartani.

A balti ország törvényei tiltják a kettős állampolgárságot. A hatályos szabályozás szerint elveszíti litván állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét.

A kérdés azért bír kiemelt jelentőséggel, mert számos litván állampolgár költözött Nyugat-Európába munkavállalási céllal, s mivel évek óta külföldön élnek, a helyi állampolgárságot is szeretnék megszerezni a teljes körű beilleszkedéshez.

Ezenfelül nemzeti kisebbségek is élnek Litvániában: a lengyelek alkotják a legnépesebb közösséget, a lakosság közel 6,6 százalékát teszik ki, s jelentős orosz ajkú kisebbség (a lakosság mintegy 5 százaléka) is él a balti államban.

Legutóbb 2019-ben tartottak referendumot a kérdésben az akkori elnökválasztással egy időben. A népszavazás az előírtnál valamivel alacsonyabb részvételi arány miatt érvénytelen lett, 48,04 százalékot tett ki az előírt 50 százalék plusz egy fő helyett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.