2021. március 26., 20:00

Litvánia meghosszabbítja a karantént, és utazási tilalmat vezet be húsvétra

A litván kormány pénteken április végéig meghosszabbította a 2020 vége óta hatályban lévő karantént, és utazási tilalmat vezetett be a húsvéti időszakra a katolikus többségű országban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Fotó: TASR/AP

Az intézkedés értelmében

a litvánok március 27. és április 6. között csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakhelyük szerinti településeket.

Ingrida Simonyte miniszterelnök felszólította az ország lakosságát, hogy otthon ünnepelje a húsvétot.

A közel hárommillió lakosú Litvániában a járvány kitörése óta 212 676 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3529-en hunytak el a kórban. A december közepe óta hatályban lévő korlátozások értelmében egyebek között bezáratták a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket, kijárási tilalmat rendeltek el, és korlátozták a társadalmi kapcsolattartást. Ennek nyomán a járványügyi helyzet valamelyest javult, így február közepe óta a kormány fokozatos lazításokat engedélyezett. Ezt követően azonban a koronavírus fertőzőbb variánsai miatt újból emelkedni kezdett az esetszám.

A litván parlament kedden jogszabályt fogadott el az egyes munkaköröket betöltők koronavírusra történő kötelező teszteléséről.

A miniszterelnök akkori nyilatkozata szerint az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és az oktatási intézményekben dolgozók az elsők között lesznek, akikre kiterjed a rendelkezés hatálya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.