2021. augusztus 7., 12:03

Litvánia fizet az illegális bevándorlóknak, ha hazatérnek

A fehérorosz határon át illegálisan Litvániába érkezett ázsiai és afrikai migránsok 300 euró „motivációs pénzt” kapnak a litván hatóságoktól, amennyiben hajlandók hazatérni országaikba - közölte szombaton az LRT közszolgálati rádióban Evelina Gudzinskaité, a migráció ügyeivel foglalkozó belügyminisztériumi főosztály igazgatója.

Litvánia migráció
Fotó: TASR/AP
Az illegális migrációs hullám már a Baltikumot is elérte - bevándorlók Litvániában

„A repülőtéren, beszállás előtt ezeknek a személyeknek egyszeri segélyként 300 eurót fizetünk ki” - mondta az illetékes. Az illegális határátlépő csak egy ízben élhet ezzel a lehetőséggel.

Ha az illető személy visszatér Litvániába, nem tarthat igényt a segélyre

- tette hozzá.

A Vilnius által ajánlott összeg lényegesen kevesebb, mint amit a migránsok az embercsempészeknek fizetnek. Sajtójelentések szerint egy ilyen utazás sok iraki számára 10 ezer euróba, vagy még ennél is többe kerül.

Az év eleje óta a litván hatóságok több mint 4 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz-litván határon. Ez ötvenszer több, mint a 2020-as egész évi szám.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén figyelmeztetett, hogy országa odáig gátat képezett az illegális bevándorlók útjában a szomszéd országok felé, de tekintettel a Nyugat politikai nyomásgyakorlására elgondolkodhat azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.