cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 21., 19:18

Litvánia és Lengyelország szorosabbra kívánja fűzni katonai együttműködését

Litvánia és Lengyelország szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg vasárnap.

Andrzej Duda
Fotó: TASR/AP

"Erősíteni fogjuk a katonai együttműködést. Közös hadgyakorlatokat fogunk tartani. Hadseregeink közös kiképzésének további lehetőségeit fogjuk keresni, javítani fogunk a katonai mobilitáson" - mondta Gitanas Nauseda litván elnök vasárnap lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott találkozóján Vilniusban.

Duda - az Orosz Birodalom elleni 1863-as januári lengyel-litván felkelés 161. évfordulóján tett látogatása során - arról beszélt, hogy Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

"Bizonyos értelemben sajnálatos, hogy hagyományosan küzdenünk kell szabadságunkért az orosz agresszorok ellen" - hangoztatta Duda. "Ezért olyan fontos kettőnk és Európa ezen része számára, hogy támogassuk Ukrajnát" - fűzte hozzá.

A lengyel elnök beszélt arról is, hogy litván kollégájával megvitatták a NATO-csúcstalálkozó előkészületeit.

A litván államfő és én megelégedéssel fogadtuk, hogy hamarosan nagyszabású NATO-hadgyakorlatok lesznek Európának ezen szegletében"

- mondta. Hozzátette, hogy a manőverek a harckészültséget és az esetleges agresszió visszaverésének képeségét hivatottak megmutatni, valamint a NATO-szövetségesek bevonásának és jelenlétének mértékét Közép- és Kelet-Európában, ezen felül pedig a szövetség reakcióidejét és erejét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.