2021. szeptember 24., 08:58

Líbiában nemzetközi konferencián beszélnék meg a jövőt

Októberben nemzetközi konferenciát tart a líbiai elnöki tanács, hogy támogatást szerezzen az ország stabilitásához - jelentette be csütörtökön a testület vezetője New Yorkban.

Megállapodna
Fotó: TASR
Mohammad Júnesz al-Menfi

Mohammad Júnesz al-Menfi a világ vezetőinek New Yorkban tartott éves ENSZ-találkozóján felszólalva azt mondta, hogy a konferencia célja az "egységes, következetes" nemzetközi támogatás biztosítása, valamint a líbiai vezetés és az ország jövője feletti felelősségvállalás helyreállítása lesz.

A politikus beszédében arra figyelmeztetett, hogy országa komoly kihívásokkal néz szembe, amelyek alááshatják a decemberre tervezett választásokat.

A december 24-re tervezett országos választásokat a líbiai évtizedes válság lezárásaként hirdették meg, de a legitimitásról kirobbant viták akár a hónapok óta tartó békefolyamatot is felboríthatják. Líbia kritikus ponthoz érkezett - hangoztatta Menfi.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn New Yorkban újságíróknak azt mondta, hogy Franciaország, Németország és Olaszország közösen rendez november 12-én nemzetközi konferenciát Líbiáról, hogy szavatolják a választási menetrend betartását.
2014-ben az észak-afrikai állam keleti és nyugati részének erői polgárháborús viszályukkal kettészakították az országot, Tripoliban egy nemzetközileg elismert kormány, keleten pedig egy rivális, a képviselőház által támogatott kormány alakult.

A december 24-i választást a Líbiai Politikai Párbeszéd Fóruma (LPDF), az ENSZ által kiválasztott közgyűlés rendelte el, amely egy egységkormány felállítása és az országos szavazás megtartása révén ütemtervet dolgozott ki a béke megteremtésére a jelentős olajtermelő államban.

A választások megtartásáig ez a közgyűlés egy háromtagú elnöki tanácsot választott, amelynek élén Menfi áll, és Abdulhamíd Mohamed Dbeibehet nevezte ki az ideiglenes kormány miniszterelnökévé.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.