2020. október 14., 13:24

Libanon és Izrael tárgyalásokat kezdett a vitatott tengeri határokról

Megtartották szerdán az első tárgyalási fordulót libanoni és izraeli tisztségviselők a két ország tengeri határvonalának rendezéséről, amit a libanoni főtárgyaló egy ezer mérföldes út első lépésének nevezett.

Határvita-izrael-libanon
Fotó: ma7
A bal felső sarokban: David Schenker, Udi Adiri és Michel Aun libanoni elnök

A Nakúra libanoni határvárosban tartott, mintegy egyórás megbeszélésen az Egyesült Államok közvetített a két, technikailag hadban álló ország között, amelyek között hivatalos diplomáciai kapcsolat sincs. A szerdai forduló végeztével abban állapodtak meg, hogy október 28-án folytatják a tárgyalásokat.

Az amerikai delegáció vezetője, David Schenker közel-keleti ügyekért felelős államtitkár-helyettes, az izraeli küldöttséget Udi Adiri, az energiaügyi minisztérium főigazgatója, míg a libanonit Básszám Jasszin dandártábornok, a libanoni hadsereg vezérkari főnökének helyettese vezette.

Michel Aun libanoni elnök kedden hangsúlyozta, hogy a tárgyalások csupán technikai jellegűek, a tengeri határok kijelölésére szorítkoznak.

Izrael és Libanon egyaránt igényt tart a Földközi-tenger egy 860 négyzetkilométernyi területére, amely szerintük kizárólagos gazdasági övezetükhöz tartozik.
Az Egyesült Államok már majdnem egy évtizede közvetít a konfliktusban, de csak a hónap elején sikerült áttörést elérni egy, a tárgyalások keretrendszerére vonatkozó megállapodással.

Bejrút abban bízik, hogy a területi vizei alatt található kőolaj- és földgázkincs feltárása segíteni fogja egyre mélyülő súlyos gazdasági válságának leküzdését, hatalmas, a hazai összterméke (GDP) 170 százalékát kitevő államadósságának visszafizetését. Jasszin szerdán úgy nyilatkozott, hogy bízik abban, hogy a kitűzött célt észszerű időn belül el lehet érni.

Nincsenek illúzióink. Nem célunk a helyzet normalizálása vagy a békefolyamat elindítása"

- mondta az izraeli energiaügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője. Hozzátette:

céljaink nagyon szigorúak és korlátozottak, ezért remélhetőleg elérhetőek is".

Charbel Vahba libanoni külügyminiszter szerint a libanoni fél "a szokottnál erőteljesebben fog tárgyalni, hiszen nincs mit veszítenie". Nem lehet engedményeket tenni, mert fennáll a veszélye a libanoni gazdaság összeomlásának - tette hozzá.

Libanon az év elején már megkezdte a tengeri fúrásokat, és reméli, hogy a következő hónapokban elindíthatja a földgázkincs feltárását is a vitatott területeken. Izrael egy másik tengeri helyszínen már földgázt termel ki, ezzel elegendő gázt biztosítva a hazai fogyasztáshoz, valamint jut belőle egyiptomi és jordániai exportra is.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.