Lengyel kormányfő: Berlin hátráljon ki az Északi Áramlat-2 projektből

2021. április 22., 16:06
ma7 | MTI

Az Északi Áramlat-2 gázvezetékprojektről való lemondásra szólította fel Németországot Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön, miután az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét átvenni készülő Szlovénia miniszterelnökével, Janez Janšával tárgyalt Varsóban.

Fotó: TASR
Mateusz Morawiecki és Janez Janša

Az orosz-német projektként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 témája "nyílt seb" Európában, a helyzetet úgy kell megoldani, hogy az európai szolidaritás ne szenvedjen csorbát - jelentette ki a Jansával tartott közös sajtóértekezleten Morawiecki.

A projekt aláássa Európát, csökkenti biztonságát - hangsúlyozta.

Arra szólítjuk fel Németországot, hogy mondjon le erről a projektről, ne járuljon hozzá Európa e térségének valóságos destabilizációjához"

- jelentette ki.

Európa biztonsága szempontjából Morawiecki fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán uniós integrációjának befejezését is, mely szerinte a nagy migrációs hullámok elleni védekezéshez is hozzájárulna. A külső európai határok biztosítása Morawiecki szerint az európai kultúrát is megvédi az idegen befolyásoktól.

A lengyel kormányfő beszámolt arról, hogy Janšával a fehéroroszországi és a kelet-ukrajnai helyzetet is megvitatták. Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú a keletről irányított kibertámadásokkal szembeni védelem is - hangoztatta, és megköszönte Jansának, hogy a téma a július 1-jén kezdődő szlovén EU-elnökség egyik prioritása lesz.

Janša az EU keleti szomszédságpolitikájáról beszélve szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal a fehéroroszországi lengyel kisebbséget érő üldözések kapcsán. Emellett nyugtalanítónak és a nemzetközi elveket sértőnek nevezte Oroszország jelenlegi lépéseit.

Szolidáris vagyok cseh kollégáinkkal, akik veszélyben vannak a moszkvai diplomáciai külképviseletük kapcsán"

- fogalmazott.

Közölte: Morawieckivel a jogállamiságról is beszélt.

Hangosan kimondhatom: Lengyelország számunkra a jogállamisági elveket tiszteletben tartó országnak számít (...), dinamikus és megalapozott demokráciája van"

- húzta alá a szlovén kormányfő.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!