2022. február 25., 08:16

Lemondott parlamenti mandátumáról a korábbi kazah elnök lánya

Lemondott parlamenti mandátumáról Dariga Nazarbajeva, Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah elnök legidősebb lánya - közölte pénteken a Zakon.kz című helyi hírportál.

További fontos személy távozik
Fotó: Wikipedia
Dariga Nazarbajeva

Dariga Nazarbajeva 2021 januárja óta volt a kazah törvényhozás alsóházának (medzslisz) a képviselője.

Ma úgy döntöttem, hogy visszaadom a medzslisz képviselőjeként élvezett megbízásomat, hogy közéleti, humanitárius, kulturális és jótékonysági tevékenységemre összpontosíthassak"

- olvasható Dariga Nazarbajeva közleményében, akire korábban apja lehetséges utódjaként tekintettek, míg 2020 májusában nem távozott a kazah felsőház éléről.

A tragikus januári események megmutatták, hogy béke és Kazahsztán népének egysége nélkül nem fog virágozni és fejlődni országunk. A történtek népünk hatalmas tragédiája. Úgy vélem el kell végezni a történtek gondos és részrehajlástól mentes kivizsgálását, aminek eredményeképpen a bűnösök megkapják méltó büntetésüket, az ártatlanokat pedig elengedik"

- tette hozzá.

Kaszim-Dzsomart Tokajev hivatalban lévő államfő február elején írt alá rendeletet a január elejei tüntetések és véres zavargások idején hevesen bírált elődje, Nurszultan Nazarbajev jogköreit megnyirbáló törvénymódosításokról.

A zavargások során a tiltakozók haragjának egyik célpontja a 81 éves, előző államfő volt, aki 1990 és 2019 között állt a volt szovjetköztársaság élén, mielőtt hívének, Tokajevnek átadta a marsallbotot.

Nazarbajev a "kazah nemzet vezetője" címének és a nemzetbiztonsági tanács elnöki tisztségének birtokosaként lemondása után továbbra is nagy befolyással rendelkezett a közép-ázsiai ország politikai rendszerében.

A zavargások idején Tokajev - hatalmának megerősítése céljából - saját hatáskörébe vonta a nemzetbiztonsági tanács és a Nur-Otan kormánypárt vezetését, és Nazarbajev több közeli hozzátartozóját is menesztette fontos gazdasági tisztségekből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.