2022. április 4., 09:50

Lemondott a Srí Lanka-i kormány

Lemondott hétfőre virradóra a Srí Lanka-i kormány, miután az országban tiltakozó megmozdulásokat tartottak az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt - közölte Dines Gunavardena oktatási miniszter. Az ország elnöke, Gotabaja Radzsapaksza egységkormány megalakítását sürgette.

Kezdthetik az alapoktól
Srí Lanka térképeken
Fotó: Archívum/ma7

Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök kormányának mind a huszonhat minisztere benyújtotta lemondását - ismertette Gunavardena a kabinet hétfőre virradóra megtartott válságtanácskozását követően.

A tájékoztatás szerint a miniszterelnök és fivére, az elnök mindazonáltal megtartják hivatalukat.
Mindegyik miniszter benyújtotta lemondását, hogy az elnök újabb kormányalakítási megbízást adhasson"

- mondta Gunavardena.

A feldühödött tömeg csütörtökön autókat gyújtott fel Gotabaja Radzsapaksza elnök otthonának közelében, valamint összecsapott a rendőrökkel. Húsznál több rendőr megsérült. Pénteken őrizetbe vettek 53 tüntetőt.

A tiltakozások átterjedtek az ország más részeire is.

A megmozdulások nyomán az elnök rendkívüli állapotot hirdetett pénteken, és utcára vezényelte a katonaságot, az internetszolgáltatást felfüggesztették.

Az elnöki palota közleményben arról tájékoztatott, hogy Gotabaja Radzsapaksza elnök az összes parlamenti pártot felszólította, segítsenek kiutat találni a válságból.

"Eljött az idő az összefogásra az állampolgárok és az eljövendő generációk érdekében"

- áll a közleményben.

A nap folyamán bejelentette lemondását a jegybank elnöke, Adzsit Kabral is.

A tüntetők nemcsak az elnök, hanem az országban nagy befolyású Radzsapaksza család hivatalos tisztséggel rendelkező tagjainak távozását is követelték. Gotabaja Radzsapaksza bátyja, Mahinda, a miniszterelnöki, fivére, Baszil pedig a pénzügyminiszteri posztot tölti be. Egy másik testvérének és egy unokaöccsének szintén jutott hely a Srí Lanka-i kabinetben.

A dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson. Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak.

A colombói vezetést újabb indiai és kínai hitelekkel kell kisegíteni, és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is segítséget kért.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.