2022. november 11., 17:39

Lemondott a japán igazságügyi miniszter, mert nem vette elég komolyan a tisztségét

Lemondott pénteken az alig három hónapja beiktatott japán igazságügyi miniszter, miután azt vetették a szemére, hogy nem veszi elég komolyan feladatait.

Gyors cserebere
Fotó: Wikipedia
Hanasi Jaszuhiro - Szaito Ken

Hanasi Jaszuhiro egy szerdai politikai gyűlésen azt mondta, hogy tisztsége "nem sok politikai haszonnal jár" és csak akkor kerül be a hírekbe, "ha reggel aláír egy kivégzést".

Japánban a halálos ítéleteket kötél által hajtják végre, és az elítéltek rendszerint csak néhány órával a kivégzés előtt tudják meg, mi vár rájuk. Ezt a gyakorlatot az évek során számos emberi jogi szervezet élesen bírálta.

Lemondása benyújtása után Hanasi újságírók előtt elnézést kért, amiért "elbagatellizálta a halálbüntetést, feldühítetve a közvéleményt", a parlamentben tett beszédében pedig kijelentette: visszavonja szavait.

A hírre Kisida Fumio miniszterelnök szombatra halasztotta az indulást kilencnapos ázsiai körútjára, amelynek keretében részt vesz egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján és a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján is, valamint Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet.

A kormányfő egyúttal bejelentette: Hanasi utódja a Harvard egyetemen végzett Szaito Ken lesz.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.