2021. március 7., 15:44

Lemond pártja vezetéséről Nigel Farage, a brexit „főépítésze”

Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus szombaton bejelentette: lemond a Reform UK nevű párt vezetéséről.

Fotó: Twitter
Nigel Farage

A A brit Függetlenségi Párt (UKIP) Magyarország mellett mindig kiálló korábbi vezetője politikai karrierjét közel harminc éven át arra építette, hogy elérje a britek távozását az Európai Unióból, így a 2016-os népszavazás egyik kulcsfigurájává vált. Farage az Európai Parlament képviselője is volt 1999-től egészen 2020-ig, a britek uniós kilépéséig.

A politikus a Twitteren közölt videójában arról beszélt, hogy a brexitet élete munkájának tartja, és az elmúlt három évtized legjobb időszakában tölthette be a vezető szerepet, most viszont eljött az idő, hogy távozzon a pártja éléről.

Farage 2016-ban, az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló referendum után hagyta ott a Függetlenségi Pártot, arra hivatkozva, hogy „szeretné visszakapni az életét”. Két évvel később azonban megalapította a Brexit Pártot, hogy befolyásolhassa a kormány döntéseit a brexittárgyalások során. A párt nevét 2021 elején változtatták Reform UK-re, hogy tükrözze az új célkitűzésüket, a választási rendszer megreformálását.

Farage elmondta, hogy nem tartja tökéletesnek a brexit következményeit, de meg van győződve róla, hogy teljes mértékben megérte a britek uniós kilépése.

A brexit végső eredményei elszakították Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől, és borzasztó helyzetbe kerültek a halászaink"

– nyilatkozta.

Az oltási kampányunknak és a világ számos részével kötött kereskedelmi megállapodásainknak köszönhetően azonban már látjuk a brexit előnyeit, és azt is, hogy az EU nevetség tárgyává válik.

Lemondásának bejelentésekor Farage arról is beszámolt, hogy továbbra is támogatja mindazt, amit a Reform UK képvisel, ám a vezetői szerepet bizonyos szempontból nehéznek találja. Azt is tisztázta ugyanakkor, hogy nem tűnik el teljesen a politikai életből:

Nem vonulok nyugdíjba, még rengeteg mindenért szeretnék harcolni!"

Farage ezután a közösségi médián keresztül szeretne aktív szerepet vállalni, hogy olyan témákban kampányolhasson, mint a környezetvédelem, illetve a Kínai Kommunista Párt befolyása. Helyét a Reform UK élén Richard Tice európai parlamenti képviselő veszi át.

Farage
Fotó:  Twitter
A távozó Nigel Farage-nak köszönik
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.