2020. október 31., 20:07
Frissítve: 11:32

Lelőttek egy görögkeleti ortodox papot Lyonban

Szombat délután négy óra környékén lelőttek egy görögkeleti ortodox keresztény papot Lyonban, Franciaországban, miközben éppen zárta be templomát a nap végén. Az áldozat súlyos állapotban került kórházba, jelenleg is az életéért küzdenek – állította a rendőrség szóvivője az ABC News szerint. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az elkövető sikeresen elmenekült, jelenleg is keresik a hatóságok.

Lyon merénylet-görögkeleti pap
A templomnál történt a merénylet
Fotó: DW
A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg, a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját. A helyszínt lezárta a rendőrség, a támadót nagy erőkkel keresik a városban. A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni. Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot a helyi ügyészség megbízásából emberölési kísérlet gyanújával, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. "Nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát" - jelezték rendőrségi források. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem.

Nem ez az első keresztényellenes súlyos bűncselekmény az elmúlt napokban. Csütörtökön iszlamisták megtámadták egy nizzai templomot, melyben három ember meghalt, egyikőjüket az elkövető terrorista le is fejezte, hasonlóan az elmúlt hetekben meggyilkolt francia történelemtanárhoz, Samuel Paty-hoz. A csecsen elkövető azért fejezte le a középiskolai tanárt, mert ő a Charlie Hebdo szatirikus magazin Mohammed prófétáról szóló karikatúráját mutatta meg diákjainak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.