2020. június 26., 12:29

Legalább tíz év börtön vár a Mueller-vizsgálat egyik kulcstanújára

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt legalább tíz év börtönbüntetés vár George Aref Naderre, aki Robert Mueller amerikai különleges ügyész egyik kulcsfontosságú tanúja volt a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásának ügyében folytatott vizsgálatnak - írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

George Aref Nader
George Aref Nader
Fotó: Global News

A libanoni-amerikai üzletember januárban elismerte: húsz évvel korábban egy 14 éves fiút hozatott Csehországból az Egyesült Államokba nemi vágyai kielégítésére, illetve gyermekpornót is birtokolt.

Ezért a legkisebb kiszabható börtönbüntetés 10 év, az ügyészség nem kért ennél nagyobb büntetést Naderre, de a végső szó a bíróé.

Az üzletembert Csehországban is elítélték kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések miatt, 2003-ban egy év börtönbüntetést kapott.

George Aref Nader neve több mint százszor szerepel Mueller-jelentésében, amely részletesen leírja, hogyan közvetített a férfi az oroszok és Donald Trump amerikai elnök stábjának tagjai között. Maga a Mueller-jelentés egyébként nem talált kielégítő bizonyítékot arra, hogy Trump szándékosan összejátszott volna Oroszországgal a választás befolyásolása érdekében.

Az üzletembert korábban is ismerték amerikai kormánykörökben, mert a kilencvenes években hozzájárult több, a Közel-Keleten fogva tartott amerikai túsz kiszabadulásához.
Nader emellett tanácsadó volt a Szaúd-Arábia szövetségesének számító Egyesült Arab Emírségekben, és 2017-ben 2,5 millió dollárt utalt át Trump egyik adománygyűjtőjének, Elliott Broidynak egy kanadai vállalaton keresztül. Az adomány célja az volt, hogy megszerezze az Egyesült Államok támogatását a Katarral szembeni bojkotthoz.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mellett több arab ország megszakította kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az ország támogatja a terrorizmust, és beavatkozik a belügyeikbe, amit Katar határozottan és következetesen visszautasít.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.