2020. július 17., 12:38

Legalább 140 ember tűnt el, vagy halt meg az árvíz miatt Kínában

A június óta tartó, folyamatos esőzések miatt Kína több részén jelentenek továbbra is súlyos gondokat az árvizek, amelyek több tízmillió ember életére vannak hatással.

Kínai árvizek
Fotó: Archívum
Illusztráció

A Sanghajjal szomszédos, kelet-kínai Csiangszu tartományban található Taj-tóra pénteken a legmagasabb szintű készültségi fokozatot rendelték el. Az ország harmadik legnagyobb édesvízi tavának vízszintje ugyanis pénteken kora reggelre 4,65 méterre emelkedett, elérve a töltések teherbírása szempontjából még biztonságosnak ítélt maximális szintet. Előrejelzések szerint azonban a vízszint további emelkedésére lehet számítani - számolt be a China Daily című kínai pártlap.

Ázsia leghosszabb folyója, a Jangce a június óta tartó heves esőzések következtében több helyen megáradt. Az árvizek a folyó vonalán terjedtek az ország sűrűn lakott, keleti része felé, és Kína-szerte összesen több mint 34 millió ember életét keserítette meg.

A hatóságok tájékoztatása szerint legalább 140 ember tűnt el, vagy halt meg az áradásokban.

Amikor július másodikán tetőzött a Jangce, a Három-szurdok-gát vízerőmű zsilipjein át másodpercenként 53 ezer köbméter vizet eresztettek le. Most ez az érték újból megközelítette a két héttel ezelőtti szintet, és a folyó felügyeletéért felelős hatóságok szerint rövidesen felül is múlhatja - írja a China Daily.

Az árvizek súlyosan érintik egyebek mellett a közép-kínai Vuhant is, ahol a tavalyi év végén bukkant fel a világjárványt okozó újfajta koronavírus. A Jangce partján fekvő városnál a folyó vízszintje vasárnap 28,77 méterre emelkedett, ami a negyedik legmagasabb vízállás a Jangcének ezen szakaszán 1865 óta.

A kínai meteorológiai központ pénteken sárga, vagyis a négyes fokozatú skálán a harmadik legerősebbnek számító riasztást rendelte el péntektől szombat reggelig az ország 11 tartományában, ahol heves esőzések várhatóak.Az előrejelzések szerint egyes helyeken akár napi 180 milliméteres csapadékra is lehet számítani.A központ emiatt árvizek és földcsuszamlások várható előfordulására figyelmeztetett, és a veszélyeztetett területeken a kültéri tevékenység felfüggesztését javasolta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.