2023. március 18., 14:40

Lángba borították a tüntetők Párizst

Újabb demonstrációk voltak péntek este Franciaországban, a felháborodott tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Párizs központjában.

70 százalék nem támogatja
Fotó: TASR

Több ezer tüntető borította lángba Párizs utcáit, barikádokat emeltek és petárdákat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A parlament közelében tartott tüntetések után többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Demonstrációt tartottak többek között Bordeaux-ban, Strasbourgban és Toulonban is.

Emmanuel Macron francia államfő nyugdíjreformja miatt már hetek óta tartó tüntetések és sztrájkok zajlanak Franciaországban, de

az emberek haragját most az váltotta ki, hogy Macron csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot

– amely a nyugdíjkorhatár emelését irányozza elő 62-ről 64 évre –, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához.

Az ellenzéki pártok két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak tegnap a kormány ellen – jelentette az MTI. Mindkét javaslatról hétfőn szavaz a nemzetgyűlés, de miután a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy egyik indítványt sem szavazzák meg, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Élisabeth Borne kormánya megbukik.

A felmérések szerint a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Macron második fordulós kihívója az előző két francia elnökválasztáson, azt mondta: a nyugdíjreform áterőltetése a parlamenten a kormány teljes kudarcát jelzi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.