2020. július 20., 12:58

Közel kétszáz ember halt meg és kilenc orrszarvú is elpusztult az indiai árvizekben

A teanövény termesztésről híres indiai Assam államban a kitartó heves esőzések következtében kialakult áradásokban legalább 189 ember halt meg, közel 4 millió ember vesztette el az otthonát.

Indiai áradások
Fotó: Reuters India
Indiai árvíz

Miközben erről tájékoztattak a hatóságok, éppen akkor gyűjtötték össze 9 vízbefulladt ritka rinocérosz tetemét is.

A mentőszerveknek két kihívással is szembe kell néznie ugyanis az egyre növekvő áradások mellett a koronavírus-járvány is tovább fenyeget Indiában, miközben milliók vesztik el az otthonukat. Az Assam állambeli Brahmaputra folyó két hét alatt több mint 2500 települést árasztott el.
Nehéz kikényszeríteni a társadalmi távolságtartást, mikor az embereket arra szólítják fel, hogy hagyják el az otthonaikat az emelkedő vízmagasság miatt. De arra kérjük az embereket, hogy legalább egy tiszta szövetdarabbal takarják el a szájukat és az orrukat"

– mondta Sanghamitra Sanyal, az északi állami áradásokat kezelő munkacsoport vezetője.

A helyiek a korrupt tisztségviselőket teszik felelőssé az áradások okozta károkért, ugyanis a teanövény termesztéséről híres államban gyakoriak a heves esőzések és áradások az év ezen időszakában. Tehát a lakosok szerint a tisztviselők elsikkasztották az árvízvédelmi forrásokat, ami miatt nem tudtak megfelelően védekezni a katasztrófa megelőzése érdekében.

A víz azonban nemcsak a településeket, hanem a Kaziranga Nemzeti Parkot is elárasztotta, ami a becslések szerint 2500 indiai orrszarvúnak az élőhelye. 9 orrszarvú megfulladt és több mint 100 más állat is elpusztult– nyilatkozta Atul Bora, Assam állam agrárminisztere, aki Kaziranga képviselője az állami parlamentben. A katasztrófa az elefántokat és a szarvasokat is jelentősen érintette.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.