2021. december 6., 09:41

Kötelező oltást vezetnek be a szomszédban: komoly pénzbüntetés vár a kimaradókra

Egyre több kormány fontolgatja a koronavírus-oltás kötelezővé tételét. Ugyan a legtöbb államban egyelőre csak bizonyos korcsoportok vagy különös veszélynek kitett emberek esetében merült fel a kötelező oltás, Ausztriában, ha a parlament is elfogadja, február elsejétől 14 év felett mindenki számára kötelező lesz oltakozni.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A TA3 hírtelevízió az osztrák köztévé információi alapján arról tudósít, a kötelező oltást elutasító, 14 évnél idősebb állampolgárok 600 eurós büntetést kapnak. A csavar a dologban, hogy a 600 eurós "szabadkártya" mindössze három hónapig érvényes.

A 600 eurós büntetést háromhavonta újra kiszabják majd.

Az előzetes tervek szerint a pénzbüntetés maximális összegét 3600 euróban határozzák meg. A köztévé értesüléseit azonban az osztrák egészségügyi minisztérium nem kommentálta. Annyit közöltek csak, a végleges tervezetet jövő héten hozzák nyilvánosságra, addig felesleges a részletekről beszélni. 

Lesznek kivételek!

A kiszivárgott információk alapján néhányan azért mentesülnek az oltási kötelezettség alól. A 14 éven aluliak számára, illetve a várandós nőknek továbbra is opció marad a vakcina, ahogy azoknak is, akik a megelőző 180 napban átestek a betegségen. Szintén nem kell feltétlenül oltakoznia azoknak, akik orvosi igazolással támasztják alá, számukra ellenjavalt a vakcina.

A kötelező oltás mindhárom adagra vonatkozik majd!

Aki tehát eddig kettőt kapott, az február elseje után elvileg a harmadik adagot ugyanúgy kénytelen lesz felvenni. Az első büntetéseket a tervek szerint már március közepén kiküldenék az érintetteknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.