2022. február 3., 12:00

Koronavírus: Új-Zéland még egy jó ideig elszigeteli magát a világtól

Októberig biztosan nem oldják fel teljesen Új-Zélandon a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárat - jelentette be az ország miniszterelnöke csütörtökön.

új zéland_turizmus
Fotó: Archívum

Jacinda Ardern egy ötpontos, fokozatos nyitási tervet vázolt fel, és hangsúlyozta:

a tervezett enyhítéseket az teszi lehetővé, hogy a felnőtt lakosság csaknem 95 százaléka teljesen be van oltva.

A nyitási terv keretében február 27-től hazatérhetnek az Ausztráliában rekedt új-zélandi állampolgárok, akiknek hotel helyett otthonukban kell letölteniük a kötelező karantént. Két hétre rá a külföldön tartózkodó többi új-zélandi állampolgár is visszatérhet az országba

- tette hozzá Ardern.

Az ezt követő hetekben Új-Zéland fokozatosan megszünteti a karanténszabályokat,

elsősorban a képzett külföldi munkaerő, a külföldi diákok, az ausztrál állampolgárok, majd pedig minden beoltott külföldi látogató számára.

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót annak a várandós új-zélandi újságírónőnek a története,

aki hazája szigorú karanténszabályai miatt volt kénytelen visszatérni Afganisztánba, ahonnan korábban tudósított, s ahová a vízuma szólt.

Az al-Dzsazíra hírtelevíziónak dolgozó Charlotte Bellis - akit a hatóságok arról értesítettek, hogy nem jutott számára hely a karanténhotelekben - végül engedélyt kapott a hazatérésre. Új-Zéland tagadta, hogy az ügy elbírálásában a nemzetközi visszhang szerepet kapott volna, Ardern pedig csütörtökön is hangsúlyozta, hogy a szigorú, hotelkarantént is előíró rendelkezések kulcsfontosságúak voltak Új-Zéland járvány elleni harcában.

A korlátozásoknak köszönhetően az országnak a pandémia nagyobb részében sikerült feltartóztatnia a kórokozó terjedését, és mindössze 53 halálesetet regisztráltak a járvánnyal összefüggésben az 5 millió lakosú Új-Zélandon. A kormány eredetileg januárban kívánt lazítani a határzáron, a teljes nyitást pedig áprilisra tervezték, ám a vírus újabb, omikron variánsa miatt az intézkedést elhalasztották.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.