2021. május 30., 15:55

Kormányellenes tüntetések zajlanak Kolumbiában, 14 ember életét vesztette

Független vizsgálatot követelt vasárnap az ENSZ Emberi jogi főbiztosságának vezetője, hogy mielőbb megállapítsák, ki a felelős azért, hogy 14 ember életét vesztette a kolumbiai Caliban erőszakba torkolló, kormányellenes tiltakozó megmozdulásokon.

Kolumbia
Fotó: TASR/AP

Michelle Bachelet "létfontosságúnak" nevezte, hogy indítsanak "gyors, hatékony, független, pártatlan és átlátható" vizsgálatot, amely fényt derít arra, hogy

ki a felelős a sérülésekért és a halálesetekért.

Az ENSZ adatai szerint 98-an sebesültek meg Caliban, és ebből 54-en lőfegyverektől.
A korábbi chilei elnök egyszersmind fölszólította a feleket, hogy

vessenek véget az erőszak minden formájának, beleértve a vandalizmust is, és kezdjenek párbeszédet egymással.

Kolumbiában április végén hirdettek országos sztrájkot, eredetileg egy adóreform elleni tiltakozásul, amelyet azóta visszavont a bogotái kormány. A sztrájkkal egyidejűleg tüntetéssorozat kezdődött, amely számos helyen zavargásokba torkollott. Ezeket a rendfenntartók több helyen éles lőszerrel igyekeztek megfékezni. Az összecsapásokban eddig legalább 50 ember életét vesztette, több mint 500 ember eltűnt.

A védelmi minisztérium adatai szerint 1700-an sérültek meg, köztük a biztonsági erők több mint 900 tagja.
Cali, Kolumbia harmadik legnépesebb városa a kormányellenes megmozdulások fő helyszíne. Iván Duque elnök bejelentette, hogy további hétezer katonát vezényelnek a városba és környékére, Valle del Cauca tartományba. Caliban péntektől kijárási tilalom van érvényben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.