2022. január 11., 07:28
Frissítve: 06:21

Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

Súlyos egészségi állapotban kórházba került David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, minden előre jegyzett hivatalos programját törölték - közölte az Európai Parlament hétfőn.

David Sassoli
Fotó: TASR/AP

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli december 26-a óta kórházban van Olaszországban. Kezelésre az immunrendszerének rendellenes működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség - tájékoztatott az elnöki kabinet.

A kórházi kezelés következtében az Európai Parlament elnökének minden hivatalos tevékenységét törölték"

- fogalmaztak.

Az EP-elnöki iroda nem közölt további részleteket.

Sassoli nem először kerül kórházba egészségi problémák miatt.

Az EP elnökét szeptemberben egy strasbourgi kórházba szállították súlyos tüdőgyulladás miatt. Akkor a politikus több mint két hónapig nem tudta ellátni feladatait.

Súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője. Cuillo Twitteren arról tájékoztatott, hogy Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik - tette hozzá.
Életrajza

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. A szocialista politikus pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották.

2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született.

Információk szerint a Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!