2021. november 23., 19:00

Korčok csak az EU-val látja megoldhatónak Európa alapvető problémáit

Az Európai Unió nem tökéletes, de az EU nélkül nem tudjuk megoldani Európa alapvető problémáit - véli Ivan Korčok külügyminiszter, aki előadást tartott hétfőn az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) keretében az Európai Egyetemi Intézetben (EUI), Olaszországban, Firenzében. Arról beszélt, milyen lehet az EU jövője Közép-Európa szemszögéből nézve.

Ivan Korčok
Fotó: TASR
Az EU nem hibátlan, nem is tökéletes.

Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy Európa alapvető problémáit meg lehet oldani az EU-n kívülről" - hangsúlyozta Korčok.

A szlovák külügyminiszter szerint sok a megoldatlan probléma, köztük a monetáris unió kiteljesítése, a belső piac, valamint a migráció kezelése.

Az EU jövőjéről szóló vitának ugyanakkor önkritikusnak kell lennie, mivel gyenge az unió külpolitikai befolyása

 - mondta Korčok.

A miniszter hangsúlyozta, hogy sok problémát nem tud megoldani helyettünk az Európai Unió. Példaként az egészségügyi vagy az oktatási reformokat említette.

„Mindannyiunk dolga, hogy megoldjuk ezt a házi feladatot, és csak azután - ami nagyon gyakori – okoljuk a kudarcért az Európai Uniót.

Jelenleg a jogállamiság körüli vitának lehetünk tanúi, ami sajnálatos, hiszen az Európai Unió éppen a jogállamiságra épül

 - tette hozzá a szlovák külügyi tárca vezetője.

A külügyminisztérium megfogalmazása szerint Korčok előadásának célja az volt, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz az EU jövőjével kapcsolatos szlovák és közép-európai nézőpontot, és megvitassák az Európát érintő legfontosabb kérdéseket.

Az EUI nemzetközi szervezet, a társadalomtudományok területén vezető egyetem. 1972-ben alapították, négy évvel később nyitotta meg kapuit. Szlovákia 2019 vége óta tagja az EUI-nak, jelenleg két szlovák kutató dolgozik az intézetben. Az EUI-t vezető olasz és európai politikai szereplők képviselik a CoFoE-n.

A CoFoE 2022 tavaszáig várja az észrevételeket és az ötleteket, amelyek alapján konkrét ajánlások születhetnek az Európai Unió reformjára vonatkozóan. A konferencia hivatalos honlapján, a futureu.europa.eu oldalon bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A konferenciát az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság támogatja. A polgári platformok résztvevői az EU 27 tagállamából érkeznek, az EU demográfiai és társadalmi sokszínűségét tükrözi a küldöttség összetétele. Minden platform résztvevőinek legalább harmada 25 év alatti.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.