2021. január 29., 15:27

Kivégezték Kínában egy állami vállalat korrupcióért halálra ítélt korábbi vezetőjét

Kivégezték pénteken Kínában a Huarong kínai állami vagyonkezelő vállalat korábbi vezetőjét, miután január elején korrupciós vádakkal halálra ítélték - közölte az állami tévé.

Lai Xiao-ming
Lai Xiao-ming
Fotó: Dimsum Daily

Lai Xiao-mingnek, a pekingi székhelyű Huarong igazgatótanácsa korábbi tagjának őrizetbe vételét 2018 novemberében rendelte el az ügyészség, miután az ügyében az év áprilisában indított vizsgálat során a korrupcióellenes hatóságok megállapították, hogy politikai és a pénzügyi munkára vonatkozó szabályokat is megszegett.

Lait még 2018 októberében kizárták az országot irányító Kínai Kommunista Pártból. Akkori közleményében a párt fegyelmi bizottsága a lépést azzal indokolta, hogy Laj különböző szabályokat megszegve "vakon bővítette és rendellenesen irányította a vállalatot, eltérítve a céget a fő feladataitól és üzleteitől". A vizsgálat eredménye szerint Laj emellett kenőpénzeket fogadott el, visszaélt hatalmával, közpénzekből fényűző fogadásokat, családtagjainak pedig üdüléseket szervezett, továbbá pozícióját kihasználva több nővel létesített szexuális kapcsolatot.

Lait most január 5-én ítélte halálra az észak-kínai Tiencsin város középfokú bírósága. A vád szerint Laj összesen 1,78 milliárd jüan (kb. 235 millió euró) értékben fogadott el kenőpénzeket és ajándékokat 2008 és 2018 között, melyekért cserébe a kínai bankfelügyeleti bizottságban és a Huarong vállalatban betöltött pozícióival visszaélve a többi között finanszírozással, projektmegbízásokkal, előléptetésekkel segített egyes szervezeteket és egyéneket. 2009 és 2018 között pedig, másokkal összejátszva, összesen 25,12 millió jüan közpénzt sikkasztott el. A bíróság szigorú ítéletet azzal indokolta, hogy Laj tettei aláásták az ország pénzügyi biztonságát és stabilitását, és különösen káros társadalmi hatásuk volt, jelentős veszteséget okoztak az államnak és a lakosságnak.

Nyilván ez az oka a halálbüntetés végrehajtásának, pedig Kínában a legtöbb kiszabott halálbüntetést két évre felfüggesztik, majd életfogytig tartó börtönre változtatják - állapította meg az AP hírügynökség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.