2022. április 15., 10:28

Kínai hadgyakorlat Tajvan közelében

A kínai haditengerészet és légierő gyakorlatot tartott Tajvan közelében pénteken, az amerikaiak Tajvannal kapcsolatos "rossz jeleire" reagálva, miközben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tett látogatást.

Válasznak szánták?
Fotó: pixabay.com
Illusztráció

A CGTN pekingi székhelyű nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai "jeladásokra".

Az amerikai részről alkalmazott rossz lépések és trükkök teljesen haszontalanok és nagyon veszélyesek"

- fogalmazott a parancsnok, arra figyelmeztetve, hogy "aki a tűzzel játszik, az könnyen megégetheti magát".

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon.

A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán a látogatásról nem tett említést.

Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az "egy Kína elvének" betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között. Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a saját védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

Bob Menendez Tajvan biztonságának fontosságát hangoztatta Tajpejben. A Caj Jing-vennel tartott, a tajvani média által élőben közvetített megbeszélésén Menendez hangsúlyozta, hogy Tajvanon gyártják a félvezetők 90 százalékát, ezért a sziget biztonsága az egész világ számára rendkívüli fontossággal bír.

A találkozón Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor leszögezte: Tajvant sorsára hagyni egyet jelent azzal, hogy sorsára hagyják a demokráciát és a szabadságot.

"A látogatás nemcsak az Egyesült Államok pártoktól független szolidaritását mutatja Tajvan felé, de a két ország sziklaszilárd kapcsolatainak is ékes bizonyítéka"

- fogalmazott a megbeszélést követően Xavier Chang, a tajvani elnöki hivatal szóvivője.

A kínai Államtanács tajvani ügyekért felelős irodája pénteken tiltakozását jelentette be a látogatás miatt, és felszólította Washingtont, "ne támogassa a tajvani függetlenségi törekvéseket".

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína" elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.