cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 22., 15:03

Kínai és Fülöp-szigeteki hajók ütköztek a Dél-kínai-tengeren

Kínai hajókkal ütközött össze két Fülöp-szigeteki hajó vasárnap a Dél-kínai-tenger vitatott térségében Manila bejelentése szerint.

A viszály oka
A Sierra Madre roncsa
Fotó: Facebook

A Fülöp-szigeteki hajók ellátmányt vittek a Spratly-szigeteknél lévő Second Thomas zátonyon megfeneklett hadihajónál állomásozó egységeknek.

A Fülöp-szigeteki, Sierra Madre nevű hadihajót 1999-ben futtatták zátonyra a szigeteknél, ezzel próbálva elejét venni Kína további terjeszkedésének a vitatott vizeken. A rozsdálló hajóroncson egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot. A kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen. A hadihajó már régóta mérgezi Manila és Peking kapcsolatát.

Manila szerint az ütközést a kínai parti őrség hajójának veszélyes manőverei okozták, és felelőtlenséggel vádolta a kínai felet.

Ugyanekkor a kínai tengeri milícia egyik hajója is nekiütközött egy, a Fülöp-szigeteki parti őrség tulajdonában álló hajónak.

A kínai külügyminisztérium a CCTV kínai állami televízió által is idézett közleményében mindazonáltal azt közölte, a Fülöp-szigeteki hajó nem vette figyelembe a kínai parti őrség figyelmeztetéseit, mely így a tárca szerint "szakszerűen és törvényesen" járt el.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek - akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei - is igényt tart bizonyos területekre.

Kína figyelmen hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.