Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. május 16., 19:52

Kínai elnök: Továbbra is fenn akarjuk tartani a méltányosságot és az igazságosságot a világban

Kína továbbra is fenn akarja tartani a méltányosságot és az igazságosságot Oroszországgal a világban - mondta Hszi Csin-ping elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi látogatásának kezdetén.

Szívélyes csevegés?
Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin elvonul a díszszázad előtt
Fotó: TASR

Az Orosz Föderáció vezetőjének csütörtökön kezdődött állami látogatása két napig tart, Putyin és kínai kollégája részletesen megvitatja az Ukrajnával, Ázsiával, energiával és kereskedelemmel kapcsolatos kérdéseket.

A mai kínai-orosz kapcsolat nehezen kiérdemelt, és mindkét félnek meg kell becsülnie és ápolnia kell”

- mondta Hszi Csin-ping a  Vlagyimir Putyin tiszteletére a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott csütörtöki fogadáson.

Kína eltökélt szándéka, hogy közösen érjük el országaink fejlődését és fellendülését, valamint a tisztesség és igazságosság fenntartását a világban.”

Kína és Oroszország 2022 februárjában „határok nélküli” partnerséget kötött, néhány nappal azelőtt, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját. A Reuters szerint Putyin ezúttal Kínát választotta az elnökké való újraválasztása óta tett első külföldi látogatásának célpontjául, hogy megmutassa a világnak a prioritásait és azt, hogy milyen erős a személyes kötődése Hszihez.

Kulcsfontosságú, hogy az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok nem opportunista jellegűek, és nem irányulnak senki ellen”

- mondta Putyin az orosz állami média szerint, amikor Hszi Csin-pinggel találkozott. Egy korábbi, a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjúban Putyin szintén dicsérte Hszi Csin-pinget, amiért segít a nemzeti érdekeken és a mély, kölcsönös bizalmon alapuló „stratégiai partnerség” kiépítésében.

Az országaink közötti példátlanul magas szintű stratégiai partnerség volt az oka annak, hogy Kínát választottam az első országnak, amelyet elnöki hivatalba lépésem után meglátogatok. Arra fogunk törekedni, hogy szorosabb együttműködést alakítsunk ki az ipar és a csúcstechnológia, az űrkutatás és a békés célú atomenergia, a mesterséges intelligencia, a megújuló energia és más innovatív ágazatok területén”

- indokolta Putyin az útját.

A kétnapos látogatás egyik fő pontja várhatóan a két vezető és a legfontosabb tisztségviselők informális találkozója lesz, amelyet egy vacsora követ. A megbeszéléseken szó lesz Ukrajnáról, Ázsiáról, az energiáról és a kereskedelemről - közölte Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója.

Putyin és Uzsakov mellett Oroszország részéről Andrej Belouszov védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter, Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács titkára és több orosz vállalat befolyásos vezérigazgatója vesz részt a megbeszélésen.

A hetvenegy éves Putyin és a hetvenéves Hszi Csin-ping is részt vesz azon a megemlékezésen, amelyet az 1949-es polgárháború után Mao Ce-tung által létrehozott Kínai Népköztársaság Szovjetunió általi elismerésének 75. évfordulója alkalmából rendeznek. Putyin látogatása a legnagyobb trendi téma a kínai közösségi oldalon, a Weibón is, ahol 1,4 millió keresési kérelmet regisztráltak.

Putyin útjának következő állomása az északkeleti Harbin városa lesz, amely az orosz kultúrához kötődik, és ahol kedden nyílt meg egy áruház, amely 80 különböző orosz gyártó termékeit kínálja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.