2021. október 15., 18:46

Kínai–cseh csörte tajvani tisztségviselők látogatása miatt

Kína határozottan ellenzi a cseh szenátus bizottsági döntését arról, hogy Csehország több, magas rangú tajvani tisztségviselő látogatását fogadja – számolt be internetes kiadásában a Global Times című kínai lap Kína Prágában állomásozó nagykövetségének pénteki közlésére hivatkozva.

Kínának nem tetszik
Fotó: Facebook
A cseh és a tajvani nemzeti lobogó

A cseh szenátus külügyi, védelmi és biztonsági bizottsága szerdán határozatot fogadott el a Tajvannal folytatott együttműködés elmélyítéséről.

Három tajvani miniszter látogat október végén Csehországba egy vállalkozói küldöttség élén. Az október 25-ére tervezett cseh-tajvani gazdasági és beruházási fórumra Prágába érkezik a tajvani fejlesztési miniszter, valamint a tudományért és a kutatásokért felelős tárcavezető. A kétoldalú gazdasági fórumot 2016 óta szervezi a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium. A fórumot követően a cseh fővárosba érkezik Joseph Vu tajvani külügyminiszter is.

Kína prágai nagykövetségének pénteki közleményében a nagykövetség szóvivője rámutatott: Peking ugyan nem támaszt semmiféle ellenvetést a külföldi országok és Tajvan közötti, nem kormányzati jellegű, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokkal szemben, de határozottan ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást közöttük.

Kína felszólította Csehországot az egy Kína elv tiszteletben tartására, valamint a Tajvannal kapcsolatos ügyek körültekintő és megfelelő kezelésére.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A pénteki közleményben aláhúzták: Kína kész mindent elkövetni a békés újraegyesülés érdekében, de nem fog teret engedni semmiféle szakadár tevékenységnek.

Csehország és a Kínai Népköztársaság között idén 72 éve áll fenn diplomáciai kapcsolat. Kína jelenleg Csehország második legnagyobb kereskedelmi partnere, és a legnagyobb, Európai Unión kívüli kereskedelmi partnere.

Prága egy áprilisi határozattal is Kína nemtetszését váltotta ki – a cseh szenátus akkor egyhangúlag megszavazta, hogy támogatja Tajvan részvételét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden találkozóján, mechanizmusaiban és tevékenységében. Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke pedig augusztusban Peking figyelmeztetése ellenére látogatást tett Tajvanon. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.