2022. november 23., 08:30

Kínában tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb iPhone-gyárában

Tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb, a közép-kínai Henan tartományban található iPhone gyárában, a közösségi oldalakon kedden kiszivárgott felvételek szerint a szigorú járványügyi lezárások közepette tiltakozó munkások a biztonsági személyzettel is összecsaptak.

Fotó: pixabay.com

A videók tanúsága szerint

a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek. Közülük többeket megvertek vagy elvittek az őrök.

A videók felkerültek a kommunista országban betiltott Twitterre is.
Korábban a Foxconn azt közölte, hogy a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő-üzem területét, a helyi hatóságok pedig megtagadták a belépést a mintegy 200 ezer embert foglalkoztató gyár területére.

A vállalat egyelőre nem reagált a tiltakozások hírére.

Októberben már kikerültek közösségi médiára olyan videók,

melyeken az látszik, hogy a járványügyi karantén miatt a létesítményben gyakorlatilag fogva tartott munkások áttörik a terület köré emelt barikádokat, és - a közösségi közlekedés részleges leállítása miatt - olykor gyalog indulnak haza.

A helyi sajtó szerint az Apple egyik legnagyobb beszállítójának számító Foxconn-nak további 10 ezer alkalmazottra lenne szüksége ahhoz, hogy normalizálja a termelést. Olyan híresztelések is vannak, hogy a Kínai Kommunisa Párt káderekkel próbálja feltölteni a gyárat, biztosítandó a termelés folyamatosságát.

Kínában 2020 óta a gyárak általában úgy reagálnak a környékeiken jelentett fertőzésekre, hogy hosszú időre elzárják munkásaikat a megbetegedések elkerülése és a termelés fenntartása érdekében.

A gyakorlat ellen a dolgozók már többször tiltakoztak, s azt is a munkáltatók szemére vetették, hogy mindeközben nem biztosítják a megfelelő higiéniai feltételeket és sokszor nem jutnak elég ételhez sem.

Kínában továbbra is az úgynevezett "zéró-Covid-politikát" követik, mely szigorú zárlatokat, karanténintézkedéseket és tömeges teszteléseket jelent.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.