lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. december 5., 10:41

Kínában és Oroszországban is csökkent a szolgáltatóipar teljesítménye

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, mert a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korábbi korlátozások hatására még mindig gyenge a kereslet és az üzleti bizalom sem állt helyre.

Csökkenés
Illusztráció
Fotó: Wikipédia/ma7

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet hétfői közlése szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberre 46,7 pontra esett az októberi 48,4 pontról. A mutató júliusban még 15 havi csúcsnak számító 55,5 ponton állt.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 48 pontra számítottak novemberre. Egy éve novemberben az index magasabban, 52,1 ponton állt.

Wang Zhe, a Caixin Insight Group vezető közgazdásza szerint a járvány továbbra is hatással volt a gazdaságra. A kibocsátás visszaesett, a kereslet lanyha volt, a tengerentúli kereslet gyenge maradt, a foglalkoztatás romlott, a gyártók pedig növekvő működési nyomással szembesültek. A szakértő szerint a piacnak sürgősen olyan politikára van szüksége, ami segíti stabilizálni a foglalkoztatást és a belső keresletet. Pekingnek további lépéseket kell tennie a fiskális és monetáris politika terén a belső kereslet bővítése és a lakosság szegényebb részei jövedelmének növelése érdekében - tette hozzá.

Oroszországban is hasonló a helyzet, miután novemberben második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI).

Az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatási szektor üzleti aktivitása novemberben 48,3 pont lett az októberi, héthavi mélypontnak számító 43,7 pont után.

Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi. A novemberi mutató azt jelzi, hogy a múlt hónapban lassult a visszaesés októberhez képest.

A gazdaságkutató szerint novemberben gyorsabban csökkentek az exportrendelések, mint egy hónappal korábban, miközben a belső kereslet továbbra is gyenge maradt, a foglalkoztatás szintje csökkent, a szállítási és logisztikai árak pedig emelkedtek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.