2021. október 10., 20:21

Kína: Tajvan függetlenségi törekvései instabilitást okoznak a régióban

Tajvan úgynevezett függetlenségi törekvései feszültséget és instabilitást okoznak a régióban - közölte vasárnap Ma Hsziao-kuang, a kínai Államtanács tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője Caj Jing-ven tajvani elnök korábbi beszédére reagálva.

Caj Jing-ven, Tajvan
Fotó: TASR / AP

Caj Jing-ven tajvani elnök pénteken az ázsiai regionális párbeszédet előmozdítani hivatott Yushan Forum nevű platformon felszólalva kijelentette, hogy Tajvan nem akar katonai konfrontációt, de mindenáron megvédi szabadságát és demokratikus berendezkedését.

Ez a beszéd az úgynevezett tajvani függetlenséget propagálja, szembenállást szít, szembe megy a történelmi valósággal és elferdíti a tényeket.

A Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) függetlenségpárti provokációi a feszültség és instabilitás forrásai a Tajvani-szoros két partja között, és hatalmas fenyegetést jelentenek a béke és a térség stabilitása szempontjából" - húzta alá Hsziao-kuang. A kínai szóvivő egyben kijelentette, hogy Caj Jing-ven pártja aláássa az 1992-es "egy Kína elvéről" szóló megállapodást, s ezzel a párbeszéd alapját.

Az 1992-es évi konszenzushoz való ragaszkodás és az úgynevezett tajvani függetlenségi törekvésekkel szembeni ellenállás jelentik kölcsönös politikai alapját a felek együttműködésének"

- összegezte Ma Hsziao-kuang.

Tajvan és Kína között növekszik a feszültség amiatt, hogy kínai harci repülőgépek az elmúlt időszakban többször is megsértették a tajvani légteret. A nemzetközi sajtóban megjelent összesítés szerint október elseje óta legalább 150 kínai repülőgép repült be a légtérbe.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erővel való egyesítés lehetőségét sem.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.