2021. április 3., 10:56

Kína nem fog örülni: Európai országok is segítik Tajvan tengeralattjáró-építési programját

Európai országok is segítséget nyújtanak Tajvannak a tengeralattjáró-építési programjához - közölte a szigetország védelmi minisztériuma pénteken, beismerve, hogy nem csak az Egyesült Államoktól kapnak ilyen támogatást.

Fotó: unsplash.com

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, évek óta dolgozik azon, hogy korszerűsítse tengeralattjáró-flottáját, amely részben még a második világháború idejéből származik. A tajvani tengeralattjárók nem veszik fel a versenyt a kínai haditengerészet flottájával, amelyben atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárók is vannak.

A washingtoni kormány 2018-ban zöld jelzést adott amerikai nagyvállalatoknak a tajvani tengeralattjáró-építési programban való részvételre a szigetország biztonságának erősítésének szándékával, de nem hozták nyilvánosságra, hogy mely cégekről van szó.

Péntek esti közleményében a tajvani védelmi minisztérium cáfolta a The National Interest című konzervatív amerikai külpolitikai magazin cikkét, amelyben egy 2019-es tajvani jelentésre hivatkozva azt írták, hogy Észak-Korea tárgyalásokat folytat Tajvannal az utóbbi tengeralattjáró-haderejének fejlesztésében való közreműködésről.

"Tengeralattjáró-fejlesztési programunkban soha nem volt és ma sincs semmi része Észak-Koreának. Az összes segítség, amelyet kapunk, fontos európai országokból és az Egyesült Államokból érkezik" - írták, anélkül, hogy részletekbe bocsátkoztak volna.

Az európai országok általában nagyon óvatosak tajvani fegyverszállítások engedélyezésében, mert nem akarják felbőszíteni Kínát, bár Tajvan 2018-ban közölte, hogy tárgyalásokat folytat egy gibraltári székhelyű brit céggel új tengeralattjáró-programjáról.

Tajvan négy aktív tengeralattjárója közül kettőt Hollandiában, az 1980-as években építettek, jóllehet Hága ezután nem volt hajlandó újabb hajókat eladni Tajpejnek.

Franciaország szintén adott el fregattokat és vadászgépeket Tajvannak, amely tavaly bejelentette, hogy eszközöket akar vásárolni Párizstól hajói rakétaelhárító rendszerének korszerűsítéséhez.
A tajvani CSBC Corporation állami tulajdonú cég tavaly megkezdte új tengeralattjárók építését, a nyolc hajó első darabját 2025-ben tervezik átadni. A tajpeji védelmi minisztérium a múlt hónapban közölte, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta érzékeny technológia exportját hadiflottája számára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.