2023. szeptember 28., 14:07

Kína és az Európai Unió partnerek, nem pedig riválisok - véli a kínai külügyminiszter

Kína és az Európai Unió partnerek, nem pedig riválisok - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során a kínai tárca csütörtökön kiadott közleménye szerint.

Kína
A kép illusztráció
Fotó: TASR/AP
Magyarország az első európai ország, amely kormányközi együttműködési dokumentumot írt alá Kínával az Egy övezet, egy út együttműködésről

- mondta Vang Ji Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint.

Kiemelte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök stratégiai irányítása alatt az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében Kína és Magyarország között folytatott együttműködés gyümölcsöző eredményeket hozott, "jó példát mutatva egy új típusú nemzetközi kapcsolatrendszerre".

Kína üdvözli Magyarország részvételét az Egy övezet, egy út harmadik nemzetközi együttműködési fórumán

- mondta Vang, hozzátéve: Kína készen áll arra, hogy Magyarországgal együtt "megragadja ezt a lehetőséget a kölcsönös bizalom és barátság erősítésére, új stratégiai terveket készítsen, új és erős lendületet adva a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének".

Hozzátette:

Kína kész együttműködni Magyarországgal a Magyarország-Szerbia vasútvonal sikeres megépítése érdekében.

Megemlítette az Európai Unió kínai elektromos járművekkel szembeni szubvencióellenes vizsgálatát is, amiről úgy véli, hogy az sérti a nemzetközi kereskedelem alapvető szabályait, és ez valószínűleg megzavarja majd a globális autóipari láncot és az ellátási folyamatokat.

Kína elkötelezett a zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fejlődés útja mellett, ami összhangban van az EU fejlesztési irányával - hangsúlyozta, és hozzátette, hogy a feldolgozóipar fejlődése a tisztességes versenytől, nem pedig a protekcionizmustól függ.

Vang azt is elmondta:

reméli, hogy a magyar a fél továbbra is arra fogja ösztönözni az Európai Uniót, hogy pozitívabb és nyitottabb együttműködési politikát folytasson Kínával szemben, valamint együttműködik Kínával a többoldalú együttműködés tényleges érvényesülésének érdekében, megvédi az ENSZ-központú nemzetközi rendszert, és elősegíti a Kína-EU kapcsolatok szilárd és stabil fejlődését.

A telefonbeszélgetés során a két fél egyetértett abban is, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni, mert leépítése hátrányos lenne Európának. Szijjártó Péter megköszönte kínai kollégájának országa erőfeszítéseit is a béke megteremtéséért Ukrajnában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.