2021. március 27., 10:28

Kína árubojkottal reagál a világmárkák emberi jogi aggályaira

A világ legnagyobb divatcégeit is elérte péntekre az a diplomáciai háború, amely Kína és a nyugati országok között tört ki a hszincsiangi ujgurok helyzete miatt. 

Fotó: Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing
Illusztráció

Több nagy nyugati divatcég – például a svéd H & M, az amerikai Nike, a német Adidas vagy a japán Uniqlo – már tavaly bejelentette, hogy nem hajlandó Kínától olyan alapanyagot vásárolni, amelyet Hszincsiangban kényszermunkával állíttatnak elő.

A térségből származik a világ ruhaiparában felhasznált összes alapanyag csaknem 20 százaléka.

Ezek a bejelentések – az ujgurok miatti diplomáciai vita kiújulásával – most ismét a figyelem középpontjába kerültek, és társadalmi vitát váltottak ki. Az AFP hírügynökség szerint a Kínai Kommunista Párt ifjúsági szervezete tette fel a cégek tavalyi közleményeit a Weibo kínai közösségi oldalra.

Számos kínai híresség megszakította kapcsolatát az érintett nyugati divatmárkákkal, az H and M termékei pedig el is tűntek a kínai internetes áruházakból.

Az Egyesült Államok szerint Peking gondosan kiszámított lépéséről van szó. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: elítélik ezt a kínai médiakampányt és árubojkottot, valamint kiállnak a szóban forgó nyugati cégek mellett, amelyek tartják magukat ahhoz az elvhez, hogy nem használnak kényszermunkával előállított árut.

A közelmúltban több nyugati ország is szankciókat vezetett be Kínával szemben az ujgur muszlim kisebbség elleni emberi jogi jogsértések miatt. A szankciók főleg utazási tilalmakat, vásárlások befagyasztását és tisztségviselők kitiltását jelentik.

Decemberben a BBC is publikált anyagot arról, hogy Kínában több százezer elnyomásban élő, kisebbséghez tartozó embert – köztük ujgurokat is – fizikai munkára kényszerítenek Hszincsiang régióban, főleg a gyapotmezőkön.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!