2022. május 18., 08:36

Kik igazgatják az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeket?

A kelet-ukrajnai területek irányítását Moszkva a saját bábjaira, a orosz titkosszolgálat embereire bízza.

FSB
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (Федера́льная слу́жба безопа́сности Росси́и) zászlaja
Fotó: Wikipedia

A villámháborúnak tervezett ukrajnai orosz akció több akadályba ütközött. Az egyik ezek közül az, hogy nehéz volt olyan vezetőket találni, akik az orosz érdekeknek megfelelően irányítják az elfoglalt területeket.

Pedig az ember azt hinné, hogy a túlnyomóan orosz kisebbség által lakott kelet-ukrajnai területeken több megfelelő oroszpárti akad. És úgy tűnik, mégsem találtak elég alkalmas embereket, akik hajlandóak lettek volna a Moszkva által diktált irányt követni. Ez már 2014-ben is így volt, amikor elkezdődött a donbaszi háború. A vezetőhiány volt az oka annak, hogy az önigazgatást követelő szeparatistáknak csak a terület kisebb részére sikerült kiterjeszteniük a hatalmukat. Moszkvának nem sikerült megteremteni a saját elitjét.

A legnagyobb orosz siker a dél-ukrajnai Herszoni terület elfoglalása volt. A katonai-polgári regionális kormány élére áprilisban Vlagyimir Szaldo, a leváltott Viktor Janukovics elnök pártjának korábbi képviselője került, aki 2002 és 2012 között volt Herszon polgármestere.

Az oroszbarát ukrán kormány bukása után 2014-ben Janukovics befolyása megcsappant – a legutóbbi választásokon új pártja nagyon kevés helyet szerzett mind a regionális, mind a városi tanácsban, s így elvesztette a herszoni polgármesteri helyet is, a nemrég leváltott Ihor Kolicsajevvel szemben.

Az oroszok a két évvel ezelőtti regionális választásokon igyekeztek felhasználni a ma már betiltott oroszbarát párt, az Ellenzéki Tömörülés embereinek többségét. A helyi politikusok azonban elutasították az oroszokkal való együttműködést. Így lett a város polgármestere, Ihor Kolicsajev, Petr Porošenko volt köztársasági elnök Európai Szolidaritás pártjának a tagja.

Kolicsajevet gyakran szerepeltette az orosz állami tévé is különböző beszélgető műsorokban. Az ukrán hatóságok részéről viszont egy üzletember elrablásának kísérletében vizsgálták a szerepét, majd az orosz titkosszolgálattal való együttműködés gyanújával indítottak nyomozást ellene.

Szaldo kezdetben nem nagyon hajlott a megszállókkal való együttműködésre. Azért döntött végül mégis másként, hogy úgymond megakadályozza a Herszoni Népköztársaság létrehozását a „szélsőséges oroszbarát aktivisták" vezetésével. Most pedig már a terület Oroszországhoz való csatolásáról beszél.

Herszon irányításának élén egy oroszbarát aktivista, Kirill Sztremouszov a segítője, akit a média pravoszláv szocialistaként és ezoterikusként ismer. 2020-ban ő is pályázott Herszon polgármesteri tisztségére, de csak a szavazatok 1,3 %-át sikerült megszereznie. És ő utána is nyomoztak az orosz titkosszolgálattal való együttműködés gyanújával, sőt az ukrán biztonsági erők tagjainak megtámadása miatt is. A járvány idején egyfajta „vírus-ellenzéki" szerepet vállalt, bírálta a járványellenes intézkedéseket és tiltakozásokat szervezett.

Herszon új polgármesteréről, Alexander Kobecról keveset tudni. 

Moszkva szerint egy regionális képviselőről van szó, aki azonban nem szerepel a hivatalos listákon és Herszonban sem ismerték. Egyes források szerint egy kijevi üzletemberről van szó, aki korábban a szovjet KGB-nek, majd később az ukrán titkosszolgálatnak dolgozott. Más források szerint Kolicsajev leváltott polgármester sofőrjéről van szó.

A háború jelképévé vált, gyakorlatilag lerombolt fekete-tenger-parti Mariupolban Moszkva szintén egy oroszbarát politikusra épít: a helyi fémhulladék-üzem, az Azovmas egykori vezetőjére, Konsztantyin Ivascsenkóra, aki már régóta Donyeck és Luhanszk függetlenségének híve. 

Neki is akadt baja a törvénnyel: azzal gyanúsították, hogy gyárigazgatóként illegálisan kiárusította a roncstelep berendezéseit. Mostanában pedig azzal vádolják az ukrán hatóságok, hogy ő jelölte meg a városban az orosz támadások célpontjait.

A mintegy kétharmad részben megszállt zaporozsjei régióban is megvannak a Kremlnek a saját bábjai. Itt már sikerült a vezetőket kicserélni – a helyiek számára kevéssé ismert és elenyésző támogatottsággal rendelkező pártpolitikusokkal, illetve olyanokkal, akik nem voltak korábban politikailag aktívak.

Melitopolban például először egy bizonyos Vlagyimir Rogov, az úgynevezett "Antimajdan" aktivistája nyilvánította magát polgármesternek, aki korábban nyíltan támogatta a donbaszi szakadárokat. Őt aztán a Janukovics-korszak oroszbarát politikusa, Galina Danilčenková váltotta fel.

Az itteni katonai igazgatás élére az oroszok májusban Jevnyij Balickijt, a szakadárokat támogató területi képviselőt nevezték ki. Ő már márciusban megüzente Kijevnek, hogy "nem áll szándékában Zelenszkijért harcolni".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.