2021. december 22., 17:20

Kijev: Moszkva provokációkra készül, ezért terjeszt álhíreket amerikai beavatkozásról

Kijev határozottan visszautasította és újabb dezinformációnak nevezte szerdán azt az orosz állítást, amely szerint amerikai katonai magáncégek vegyi anyagokkal készülnének valamilyen műveletek végrehajtására a Donyec-medencében.

Ukrajna
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz katonai tárca kibővített kollégiumának keddi ülésén állította azt, hogy

120 amerikai zsoldoskatona vegyi fegyvereket szállított Ukrajna keleti részébe, ahol ezekkel provokációkat készülnek végrehajtani

- emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a hírportálnak nyilatkozva kijelentette, hogy

az ilyen álhírek terjesztésével Oroszország az általa a konfliktusövezetben előkészített újabb provokációkat próbálja fedezni.

Kategorikusan visszautasítjuk azokat az Ukrajnával kapcsolatos inszinuációkat, amelyek az orosz védelmi minisztérium kollégiumának ülésén hangzottak el. Az orosz védelmi miniszter kijelentései az állítólagos vegyszerekről, az amerikai katonai magáncégek kiképzőiről, a Donyec-medence lakott területeinek ágyúzásairól újabb példái a kiterjedt orosz dezinformációnak

- fogalmazott a szóvivő.

Kijev felszólította az orosz vezetést, hogy

hagyjon fel az ellenséges retorikával és az ultimátumokkal, térjen vissza a konstruktív párbeszédhez, a konfliktus politikai és diplomáciai módszerekkel történő rendezéséhez.

Ehhez az első lépés az lenne, ha Moszkva teljesítené a Minszkben és a normandiai négyek - Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország - találkozóin született megállapodásokban vállalt kötelezettségeit - emelte ki Nyikolenko.  

Az ukrán külügyi szóvivő sürgette, hogy Oroszország vessen véget az Ukrajna elleni fegyveres agressziónak és konfrontációs politikájának.

Mindez a biztonság legjobb garanciája lenne az európai kontinensen

- fűzte hozzá a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.