2021. április 19., 17:46

Kijev álláspontja szerint provokáció volt az ukrán konzul oroszországi őrizetbe vétele

Kijev szerint provokáció volt Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzul őrizetbe vétele, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelt ki - közölte Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes egy vasárnap esti tévéműsorban.

Fotó: TASR/AP

A tisztségviselő szerint egyáltalán nem meggyőző az FSZB által a konzul őrizetbe vételéről közzétett videofelvétel. Elmondta, hogy

a kijevi tárca értesülései szerint az ukrán konzult a felvételen lévő férfi találkozóra hívta egy kávéra, és ő tette az asztalra a számítógéplemezeket a táskájából.

A konzul épp csak kimondta, hogy fejezze be ezt a +provokációt+, már őrizetbe is vették 

- jelentette ki Jenyin. Szavai szerint

a civilizált világnak hozzá kell szoknia, hogy az orosz diplomácia a hibrid háborúban részese a titkosszolgálatok tevékenységének.

A diplomata megjegyezte, hogy

amúgy azok az adatok, amelyek a lemezeken voltak, részben nyilvános információk, részben olyan személyes adatok orosz állampolgárokról, amelyek aprópénzen megvehetők Oroszországban.

Szerinte Oroszország ezt azért tette,

mert az amerikai és csehországi diplomata-kiutasítások fényében Ukrajnát is ellenséges ország hírébe akarta keverni az orosz közvélemény előtt.

Jenyin közölte továbbá, hogy

Szoszonyuk kiutasítására válaszul Ukrajna a kijevi orosz nagykövetség egy tanácsadóját utasítja ki, akinek a családneve Csernyikov.

A magas rangú orosz diplomata kiutasítása viszont nem tetszik Moszkvának.

Már kaptunk egy zsarolást, miszerint ha ragaszkodunk a nagykövetség, és nem egy konzulátus alkalmazottjának nemkívánatos személlyé nyilvánításához, akkor ők (az orosz fél) kénytelenek lesznek úgyszintén nemkívánatosnak minősíteni és kiutasítani a moszkvai ukrán nagykövetség egyik munkatársát 

- mondta el a külügyminiszter-helyettes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.