2021. október 16., 12:26

Kiderült, hogy ki áll a dél-afganisztáni mecsetben elkövetett pokolgépes merénylet mögött

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a dél-afganisztáni Kandahár legnagyobb síita mecsetében pénteken elkövetett pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

Afganisztán
Fotó: TASR/Ap

A dzsihadisták az Aamák nevű "hírügynökségükön" keresztül tették a bejelentést. A közlés szerint

két öngyilkos merénylőjük először lelőtte az őröket a bejáratnál, majd az imaházba behatolva felrobbantották a testükre erősített robbanószert. A pénteki imádság idején mintegy háromszázan voltak a mecsetben.

A Fatimíja mecsetben elkövetett pénteki robbantásnak legalább 47 halottja és 70 sebesültje van - közölte Hafíz Sajíd, a tálibok kandahári kulturális és tájékoztatási ügyekért felelős hivatalának vezetője.

Egy héttel ezelőtt az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében követtek el robbantásos merényletet, a támadásnak, amelyet szintén az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, mintegy 50 halálos áldozata volt.

Az augusztus közepén hatalomra került tálibokkal is szembenálló terrorszervezet a síitákat hitehagyottaknak tekinti, és rendszeresen követ el ellenük robbantásos merényleteket Afganisztánban és más muszlim országokban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.