2022. december 9., 13:22

Kezdeményezi a dél-afrikai kormány a prostitúció dekriminalizálását

Törvényjavaslatot nyújtott be pénteken a dél-afrikai kormány azzal a céllal, hogy dekriminalizálják a prostitúciót abban bízva, hogy az intézkedés hozzájárulhat a nők elleni erőszak visszaszorításához is.

Csökkenthetik az erőszakot
Cyril Ramaphosa államfő
Fotó: Wikipédia

A javaslat értelmében a szexuális szolgáltatások felkínálása és igénybevétele nem számítana bűncselekménynek. Az igazságügyi tárca vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, azt remélik, hogy a dekriminalizálás következtében csökkennek majd a szexmunkások sérelmére elkövetett jogsértések, illetve a prostituáltak könnyebben hozzáférhetnek majd egészségügyi szolgáltatásokhoz, javulhatnak a munkakörülményeik, és kevésbé lesznek kitéve diszkriminációnak és megbélyegzésnek.

A Dél-afrikai Köztársaságban becslések szerint nagyjából 150 ezer prostituált dolgozik.

Az országban különösen nagy gondot okoz a nőkkel szembeni erőszak: a rendőrség novemberben közzétett adatai szerint a 2017-2018-as időszakhoz képest 2021-2022-re 13 százalékkal emelkedett a nők elleni szexuális támadások száma. A statisztikák alapján az országban minden tizenkettedik percben panasz érkezik a rendőrségre nemi erőszak miatt, és a valódi számok még ennél is nagyobbak lehetnek, mert nem minden ügyet jelentenek a hatóságoknak.

A SWEAT nevű jogvédő szervezet a Facebookon "hihetetlen fejleménynek" nevezte a kormány törvényjavaslatát, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia. A jogvédők abban bíznak, hogy ha a prostituáltakat nem bélyegzik meg bűnözőkként, akkor jobban együtt tudnak működni a rendőrséggel az erőszakcselekmények visszaszorítása érdekében.

Az ország társadalmát több borzalmas eset is sokkolta az utóbbi időben. Júliusban például egy nyolc nő elleni csoportos nemi erőszak esete keltett felháborodást, októberben pedig egy johannesburgi épületben találtak rá több meggyilkolt nő holttestére, közülük néhányan eltűntként nyilvántartott prostituáltak voltak.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök nemrég azt közölte, hogy az év első három hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 52 százalékkal ugrott meg azoknak a gyilkosságoknak a száma, amelyeknek nő volt az áldozatuk. Az államfő úgy fogalmazott, hogy a nők elleni erőszak az országot sújtó egyik legsúlyosabb "járvány", mert "egy nap sem telik el anélkül, hogy a sajtóban ne lehetne olvasni egy-egy újabb ilyen szörnyűséges bűncselekményről".
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.