2024. május 5., 19:53

Kétnapos franciaországi látogatásra érkezett a kínai államfő

Vasárnap kétnapos látogatásra Franciaországba érkezett Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége.

Jön Magyarországra is
Hszi Csin-ping és felesége, Peng Li-jüan
Fotó: TASR

2019 óta először tér vissza Európába az ázsiai nagyhatalom vezetője. A kínai elnök a francia útját követően Szerbiába és Magyarországra is ellátogat. 

Hszi Csin-ping hétfőn folytatja a találkozókat Emmanuel Macronnal, aki előzetesen egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral is.

A német kancellár feleségével együtt találkozott a francia elnökkel és annak feleségével egy párizsi étteremben, írja névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico.

Hétfőn délelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is csatlakozik a francia–kínai pároshoz.

Lapértesülések szerint a kereskedelmi vitákkal kapcsolatban egyeztetnek a felek. Később Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping négyszemközt folytat megbeszélést.
A francia elnök a Le Monde szerint arra kéri majd Kínát, hogy támogassa az olimpiai fegyverszünetet a nyári párizsi játékok alatt minden konfliktus esetében. Párizs azt is szeretné elérni, hogy Kína ne támogassa Moszkva Kijev elleni háborús erőfeszítéseit, és segítsen hozzájárulni ennek a konfliktusnak a megoldásához.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.