2023. augusztus 3., 13:01

Két héten belül a harmadik elítéltet végzik ki kábítószer-kereskedelem miatt Szingapúrban

Szingapúrban csütörtökön két héten belül a harmadik elítéltet akasztották fel kábítószer kereskedelemben való részvétel miatt, annak ellenére, hogy jogvédők korábban felszólították a városállamot a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért járó halálbüntetés megszüntetésére.

kábítószer, drog
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A Központi Kábítószerügyi Hivatal (CNB) közölte, hogy a 39 éves Muhammad Saleh Abdul Latifot a szingapúri Changi börtönben, a törvény által biztosított tisztességes eljárást követően végezték ki.

A férfit 54 gramm heroin csempészése miatt találták bűnösnek,

amely a hivatal közleménye szerint „ körülbelül 640 heroinfüggő egy heti adagját biztosítaná”.

Egy szingapúri halálbüntetés-ellenes szervezet (Transformative Justice Collective) szerint a maláj származású Saleh 2016-os letartóztatása előtt sofőrként dolgozott. 2019-ben elítélték, de a fellebbezését tavaly elutasították. A szervezet szerint a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy azt hitte, csempészett cigarettát hozott át a határon egy barátjának, akinek tartozott és mivel megbízott benne nem ellenőrizte a táska tartalmát. A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kapcsolatuk nem volt elég szoros ahhoz, hogy a barátja iránt tanúsított bizalom megalapozott legyen, ezért halálra ítélték.

A szingapúri törvények szerint kannabisz kereskedelméért 500 grammnyi mennyiség eladása felett halálbüntetés is kiszabható. A heroin esetében 15 gramm felett szabható ki halálbüntetés.

Saleh volt az ötödik ember, akit idén kivégeztek, és a 16., akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végeztek ki azóta, hogy a városállam 2022 márciusában - a koronavírus-járvány miatt tartott kétéves kihagyást követően - újraindította az akasztásokat.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen,

és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.