2021. július 1., 11:04

Készüljön fel a kirándulásra! Mától nehezebb a beutazás Horvátországba

Július elsejétől, vagyis mától szigorították a beutazás feltételeit Horvátországba. A hnonline.sk arról számolt be, az országba való belépéskor az oltásról szóló igazolást, teszteredményt, esetleg a betegség leküzdéséről szóló igazolást kérnek.

horvatorszag
Fotó: pixabay.com

Amennyiben valaki elmúlt 12 éves, akkor mindenképp bizonyítani kell azt, hogy nem fertőző. Erre alkalmas a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, esetleg antigénteszt, ez viszont nem lehet öregebb 48 óránál. 

Ami az oltottságról szóló igazolást illeti, legalább 22 napnak kellett eltelnie az első oltás után, ezt is igazolnia kell a beutazónak, vagy az oltási igazolás is szolgálhatja a célt, ha már a második oltáson is átestünk. Amennyiben pedig valaki túlesett a betegségen, az arról szóló igazolás is belépőt jelenthet a turizmusáról ismert országba.

A szabályozás alól kivételt jelentenek azok, akik csak átutaznak az országon, ebben az esetben viszont 12 órán belül el kell hagyniuk Horvátországot. Az intézkedések következtében egyébként már a reggeli órákban hosszú sorok alakultak ki a szlovén-horvát határszakaszon. A 12 éven aluliak esetében nem kell bizonyítaniuk a fentieket.

Az országban érvényes új járványügyi intézkedések értelmében az európai védettségi igazolással rendelkezők korlátozások nélkül vehetnek részt különböző rendezvényeken.

Mindazonáltal továbbra is száz főben határozzák meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve  harminc főben azokon a magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz. A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki.

Kinyithatnak ugyanakkor a diszkók és éjszakai bárok, de csak nyílt térben és védettségi igazolással fogadhatják a vendégeket.
Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben, amely egyes esetekben nyílt térben is kötelező, ilyenek a vásárok, gazdasági és turisztikai rendezvények, ahol értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak termékeket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.