2023. július 30., 14:10

Késik a Hollandia partjainál égő teherhajó elvontatása

Az Északi-tenger felől érkező heves szelek miatt késik a Hollandia északi partjainál (Ameland sziget közelében) napok óta lángoló teherhajó elvontatása - derült ki a holland kormány vasárnapi bejelentéséből.

Nem sok autó marad épen
A kigyulladt Fremantle Highway
Fotó: TASR

Az ország infrastrukturális és vízgazdálkodási  minisztériuma azt közölte, az elkövetkező napokban folytatódik a szeles időjárás, így a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet el.

A tűz nyomán keletkezett füst és a szélirány miatt a vontatás során a füst a vontatóhajóra jutna"

- indokolta a tárca.

A mentést végző osztag szombaton már egy második vontatókötelet is az égő hajóhoz kapcsolt, melynek fedélzetén 3783 gépjármű, köztük 498 elektromos autó van.

A teherhajó 2857 autóval indult útnak a németországi Bremerhaven kikötőjéből és az egyiptomi Port Szaidba tartott, amikor keddről szerdára virradóra tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. A hajó japán tulajdonosát (Shoei Kisen Kaisha) idézve a holland közmédia azt közölte, hogy

a hajón szállított elektromos autók egyike kaphatott lángra.

A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, miután a mentés során többen megsérültek, egy további ember pedig egy mentőhajón meghalt.

A teherhajó a szél és a sodrás következtében lassanként nyugat felé sodródik. A hatóságok igyekeznek távol tartani a Fremantle Highway-t a hajózási útvonalaktól, valamint az Északi-tenger azon részétől, mely a költöző madarak egyik fontos útvonala.                 .

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.