2022. március 11., 19:41

Kérdések és kitérő válaszok

A Magyar Nemzet beszámol arról, hogy a brit parlamentben egy konzervatív honatya a Soros György által pénzelt NGO-kkal kapcsolatban tett fel néhány kérdést.

Nem zörög a haraszt...
Fotó: Wikipédia-ma
Daniel Kawczynski és Soros György

Daniel Kawczynski brit honatya több állami szervezethez intézett kérdéseket, miután több külföldi lap  is beszámolt arról, hogy többek között a BBC újságíróit használták fel Soros György szövetségesei, hogy lejárassák Magyarországot és Lengyelországot.

A megszólított brit állami szervezetek részéről két államtitkár is lényegében azt mondta, hogy „nincs itt semmi látnivaló”.

Ahogy azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, a BBC regionális riporterét, Nick Thorpe-ot gyakorlatilag pórázon tartotta a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány.

Jeney Orsolya, a Soros által finanszírozott Amnesty International korábbi vezetője egy Skype-beszélgetésben kifejtette, csak szólni kellett az újságírónak, hogy „hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet”.

Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag”

- mondta Jeney.

Kawczynski kérdéssel fordult a Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztériumhoz, hogy kiderüljön, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány és más nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mennyiben járultak hozzá a BBC tudósításaihoz Lengyelország és Magyarország esetében.

A BBC igazgatótanácsának feladata, hogy biztosítsa a BBC valamennyi tartalmának minőségét és azt, hogy annak kiadványai megfeleljenek a nyilvánosság által elvárt legmagasabb színvonalnak"

– írta kitérő válaszában Julia Lopez.

Kawczynski a Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Ügyekért Felelős Minisztérium államtitkárához is kérdéssel fordult annak kapcsán, hogy a magyarországi és lengyelországi brit nagykövetség megkereste-e az említett államok kormányát a Nyílt Társadalom Alapítvány által nyújtott információkkal kapcsolatban.

James Cleverly, az Európa-ügyi Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal nem kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól Lengyelországgal vagy Magyarországgal kapcsolatos információkat. Hozzátette:

Az Egyesült Királyság régóta támogatja a demokráciát és a befogadó kormányzást. Elkötelezettek vagyunk a partnerekkel és szövetségesekkel való együttműködés mellett világszerte, beleértve a civil társadalmat is, a nyitottabb, befogadóbb és elszámoltathatóbb kormányzás támogatása érdekében. Barátainkkal és szövetségeseinkkel pedig a szabadság hálózatának kiépítésén dolgozunk, hogy világszerte előmozdítsuk azt.”

Kawczynski arra is rákérdezett, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány küldött-e bármilyen állásfoglalást Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatosan James Cleverly minisztériumának. Az államtitkár válaszában leszögezte: nem történt ilyen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.