2020. szeptember 13., 18:57

Kelemen Hunor szövetkezne a liberálisokkal

A helyhatósági választásokat követően szövetségre kell lépni a Nemzeti Liberális Párttal (NLP), ahol lehetséges – mondta az Európai Néppárt vezetőségének (EPP) online ülésén Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor és Ludovic Orban
Fotó: Háromszék
Kelemen Hunor és Ludovic Orban

Az RMDSZ szövetségi elnöke jelezte: Romániában nyolc éve folyamatos politikai válság van, összesen tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra kell törekedni.

A helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, parlamenti többségre, nagyon világos projektekre és prioritásokra van szükségünk, különben hiába áll nyolcvanmilliárd euró a rendelkezésünkre”

– szögezte le.

Hozzátette: az RMDSZ-nek és az NLP-nek azonos célja van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni „a múlt problémáin”, és a jövőre kell koncentrálni. Az RMDSZ-szel közös kormányzás iránt Ludovic Orban kormányfő, az NLP elnöke is nyitottnak mutatkozott. Az NLP célja a helyhatósági és parlamenti választások megnyerése – jelentette ki, és hozzátette: “még a szocialisták által készített, hazug felmérések is” azt mutatják, hogy a liberálisok első helyen állnak, mégpedig 9-10 százalékkal, amiből az SZDP 6-ot ismer el.

Ludovic Orban elmondása szerint az NLP az Európai Néppárt tagpártjait, vagyis a Népi Mozgalom Pártot (NMP) és az RMDSZ-t látná szívesen kormányzati partnereként. Ha ez a három politikai alakulat sem tesz ki többséget, akkor igyekezni fognak más szövetségesekre is szert tenni, de semmiképpen sem alakítanak majd kormányt „a volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal” – szögezte le.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!