2024. június 10., 16:00

Kelemen Hunor: húsz év óta legjobb eredményét érte el az RMDSZ

Húsz év óta legjobb eredményét érte el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnapi romániai helyhatósági és EP-választásokon, és az erdélyi magyar EP-képviselet is biztosított - mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn Kolozsváron, sajtótájékoztatón.

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Fotó: Gánczy Tamás

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a szövetség 566 ezer voksot kapott, és ez a magas szavazatszám két EP-képviselői mandátumot is biztosít számára - közölte.

A helyhatósági választásokon 199 polgármesteri mandátum biztosított, és a szövetség a négy erdélyi megye - Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár - vezetését is megőrizte. Megőrizte továbbá a polgármesteri széket Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, és visszaszerezte Székelyudvarhely és Margitta vezetését - mondta.

Kelemen Hunor rámutatott: a 2024-es romániai választási esztendő első évadja sikeresnek mondható, az RMDSZ 6,1 százalékos eredménye azt mutatja, hogy az erdélyi magyar közöségnek van ereje, határozott elképzelése a jövőről a szülőföldjén.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.